Deň narcisov: Spolu so mnou môžete pomôcť i vy, vyzvala ľudí prezidentka Čaputová

7.8.2020
0

Zdroj: FB Zuzana Čaputová

Páčil sa vám článok?

Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti vyzvala ľudí, aby sa zapojili do zbierky ku Dňu narcisov. Zbierka určená na pomoc onkologickým pacientom, ktorú organizuje Liga proti rakovine, sa tento rok koná netradične online.

"Mnohí z vás majú vo svojom okruhu ľudí, ktorí trpia onkologickým ochorením. Pomocou zbierky na Deň narcisov poskytuje Liga proti rakovine týmto pacientom a ich rodinám dôležitú pomoc. Podporuje zdravotnícke zariadenia, nemocnice, občianske združenia, ale aj výskum v oblasti liečby onkologických ochorení. Vzhľadom k situácii s pandémiou sa tohtoročná zbierka nemohla konať v uliciach miest, ako je to každoročne zvykom. Netradične tak tento rok zbierka začala 31. júla a prebieha do 14. augusta online. Spolu so mnou môžete pomôcť aj vy  na www.dennarcisov.sk." vyzvala na sociálnej sieti prezidentka.

Deň narcisov mal byť pôvodne 16. apríla, avšak pre pandémiu nového koronavírusu sa nemohol uskutočniť. Vzhľadom k epidemiologickej situácii súvisiacej s novým koronavírusom nie je však možné stretnúť dobrovoľníkov v uliciach, ľudia však môžu prispieť a dostať narcis vo viacerých sieťach predajní potravín a drogérie, s ktorými sa LPR dohodla na spolupráci. Tiež na pobočkách Slovenskej sporiteľne.

Výnos z Dňa narcisov špeciál LPR použije podľa výkonnej riaditeľky Evy Kováčovej na realizáciu projektov ako onkoporadňa na telefónnom čísle 0800 11 88 11, individuálne i skupinové psychologické poradenstvo, rodinná týždňovka, relaxačné pobyty pre onkologických pacientov, ubytovacie zariadenia pre rodičov detí liečených na rakovinu, jednorazový finančný príspevok na pomoc v hmotnej núdzi či prístrojové vybavenie pre nemocnice.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií evidujú na Slovensku viac ako 226.000 pacientov s nádorovými ochoreniami. Predpokladá sa, že v roku 2020 pribudne približne 40.000 nových prípadov.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?