Na štadióne vyvesili Cígerov dres s číslom 21

12.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Koniec! Nedeľa 7. januára priniesla fanúšikom hokejového Slovana smútok. S aktívnou kariérou sa definitívne rozlúčila ikona bratislavského klubu, dlhoročný reprezentant, v súčasností tréner Slovana Zdeno Cíger.

Aj ked v minulosti niekoľkokrát avizoval svoju rozlúčku, vždy sa vrátil a pomáhal Bratislavčanom v ligových bojoch. Tentoraz to však vyzerá ako vážnejší pokus...

Na druhej strane sú ľudia, ktorí stále veria, že Zdeno ešte oblečie extraligový dres!

Nevylučuje to dokonca ani samotný tréner, ktorý priznal: „O všetkom rozhodne zdravie. Ak sa budem cítiť dobre, ak chrbát vydrží, nevylučujem, že sa vrátim na ľad... Slávnostný ceremoniál ma dojal, bol som plný emócií. Stále som však prichystaný obuť si kročule, teraz to však chlapcom ide, nie je dôvod znovu si obliekať dres.“

Tridsaťsedemročný Cíger hokejovo vyrástol v Martine, Slovensko ho najviac spoznalo počas pôsobenia v Trenčíne, odkiaľ sa dostal aj do reprezentácie. NHL ho draftovala v roku 1988, najskôr ho získalo New Jersey, v 3. kole z 54. miesta. Pred sedemnástimi rokmi sa rozlúčil so slovenským ľadom a odletel do Ameriky, kde práve v drese Diablov otvoril svoju kariéru v NHL. Ďalšie veľké zápasy odohral v Edmontone, no vrátil sa domov a päť rokov pôsobil v Slovane. Ďalší pokus v najprestížnejšej súťaži sa začal v roku 2001.

Najskôr ho zlákal New York Rangers, potom Tampa Bay, ale nasledoval ďalší návrat a znovu do Slovana. V tom období Zdeno kvôli zraneniu zvažoval aj koniec kariéry, no, našťastie, si to rozmyslel a pokračoval ďalej. Dvakrát potom vynechal úvod sezóny, no v oboch prípadoch sa vrátil a najmä jeho návrat v roku 2005 bol triumfálny, keďže slovanisti pod jeho vedením získali majstrovský titul. Vlani sa situácia opakovala, no rýchle vyradenie už vo štvrťfinále privolalo opätovný koniec. Tentoraz zrejme definitívny.

Zdenova medzinárodná bilancia je zviazaná aj s medailovými úspechmi. Ma MS 1989 a 1990 získal s Československom dva bronzy, odohral zaň 43 stretnutí a dal 13 gólov. V slovenskom výbere pridal 106 zápasov, strelil 34 gólov a jeho podpis je na bronze zo šampionátu v roku 2003.

„Veríme, že Zdenov príklad inšpiruje ďalších mladých hráčov. Aj preto patrí jeho dres medzi legendy slovanistického hokeja,“ prezradil generálny manažér Slovana Maroš Krajčí.

Fanúšikovia bratislavského tímu budú teraz so záujmom sledovať, ako sa Cíger v prípade dobrého zdravotného stavu rozhodne. Či už definitívne zostane na lavičke, alebo či sa jeho dres s číslom 21 objaví nielen pod klenbou zimného štadióna, ale znovu aj na ľade...

(mm)

FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?