Športovú halu Prokofievova, ktorá prešla čiastočnou rekonštrukciou, si môžete prenajať

11.2.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Víziou starostu bratislavskej Petržalky Jána Hrčku je, aby si Petržalka spravovala svoje športoviská sama. „Snažím sa postupne celú športovú infraštruktúru zaradiť pod správu mestskej časti a vytvoriť taký petržalský STaRZ,“ vyjadril sa v online diskusii s obyvateľmi s tým, že v budúcnosti by mal vzniknúť jednotný rezervačný systém, v ktorom si záujemcovia budú vedieť pozrieť čo, kde a za akých podmienok je aktuálne k dispozícii.

Petržalka získala z Fondu na podporu športu dotáciu na modernizáciu ŠH na Prokofievovej vo výške 339 630,25 eura, pridala vlastných pol milióna eur a už minulý rok začala s rekonštrukciou. Po jej skončení ju však neplánuje prenajať inému subjektu, bude ju prevádzkovať sama.

„V minulosti bolo zvykom prenajímať školské areály a telocvične súkromným subjektom, pretože obec mala pocit, že to budú spravovať lepšie,“ vyjadril sa Hrčka, ktorý s tou filozofiou nesúhlasí, a preto samospráva aktuálne prehodnocuje viaceré prenájmy športovísk. To sa bude diať aj v prípade Pengymu, Znievskej a Gercenovej, ktoré boli od roku 2006 a 2007 prenajaté na 20 rokov. A týka sa to aktuálne aj niektorých školských areálov prebudovaných na tenisové kurty, ktoré subjekty ďalej prenajímali. Postupne, ako nájmy končia, je plán, aby ich začala prevádzkovať mestská časť. „Dôvod je jednoduchý: je to majetok mestskej časti, prečo by ho mal ďalej prenajímať niekto iný?“ argumentuje starosta.

Tvrdí, že mestská časť dokáže v mnohých prípadoch prevádzkovať športovisko rovnako funkčne, navyše, v doobedňajších hodinách, keď je o komerčné nájmy minimálny záujem, vie haly či telocvične poskytnúť pre seniorov, materské či základné školy, a to aj bezplatne. „To je pridaná hodnota, ak športovisko prevádzkuje mestská časť,“ tvrdí starosta. Cieľom totiž je, aby sa športovisko využívalo čo najviac pre potreby Petržalčanov. Športoviská sú v jeho trojke hlavných priorít pre toto volebné obdobie, keďže v Petržalke ich stále nie je dosť. „Mám predsavzatie, aby na konci volebného obdobia mala Petržalka jednu z najlepších športových infraštruktúr v Bratislave,“ dodal.

Prenajmite si telocvičňu

Hoci ŠH Prokofievova čaká ešte druhá fáza obnovy, ktorá bude zahŕňať šatne a vonkajší plášť, aktuálne už mestská časť ponúka prenájom vnútorných priestorov. Veľká a malá telocvičňa majú za sebou rekonštrukciu vrátane výmeny podlahy, obkladov a pridali sa i ochranné siete na úspornejšie okná. Pozýva ich vyskúšať skupiny aj jednotlivcov, ktorí majú na výber rôzne druhy športov: stolný tenis, basketbal, volejbal, bedminton či futsal.

„K dispozícii sú dve telocvične, ktoré ponúkame za prijateľné ceny – veľkú za 50 eur na hodinu a malú za 25 eur na hodinu. Úhrada je možná len na základe vystavenej faktúry,“ informuje koordinátorka samosprávnych podujatí z referátu kultúry a športu petržalského miestneho úradu Mária Faktorová, ktorá dodáva, že rezervovať obe miestnosti je, samozrejme, možné aj na dlhšie, ako jednu hodinu.

Priestory haly sú už teraz vybavené piatimi stolmi na stolný tenis, až 10 basketbalovými košmi či sieťou na volejbal a bedminton.

„V malej telocvični sú na stenách aj zrkadlá, ktoré poslúžia záujemcom o kurzy tanca, baletu, jogy a iných skupinových cvičení,“ dopĺňa Faktorová.

Všetky možnosti športového vyžitia ako aj dostupnosť voľných termínov si stačí u nej overiť prostredníctvom mailovej adresy shprokofievova@petrzalkasportuje.sk alebo telefonicky na čísle 0947 487 212, a to počas pracovných dní v čase od 8:00 do 17:00.

Po úspešnom zarezervovaní konkrétneho termínu najneskôr 24 hodín pred športovým výkonom dostane prihlásený klient do mailovej schránky príslušný QR kód určený na vstup do haly spoločne s ďalšími pokynmi a pravidlami.
(pn, mh)

Páčil sa vám článok?