Prídete? SNM vystavuje športové triumfy Slovenska v záberoch fotoreportérov TASR

13.12.2022
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Športové triumfy Slovenska je názov fotografickej výstavy, ktorú v utorok otvorili v Slovenskom národnom múzeum (SNM) v Bratislave. Výber fotografií mapuje historické okamihy a úspechy slovenských športovcov tak, ako ich zachytili fotoreportéri Tlačovej agentúry Slovenskej republiky.

Prídete? SNM vystavuje športové triumfy Udalosti, snaženie a emóciu zo zápolenia našich reprezentantov na svetových i domácich fórach zachytili agentúrni reportéri cestujúci po celom svete. Vystavených je celkovo 30 fotografií od šiestich fotoreportérov TASR.

Výstavu otvárajú zábery z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2001 v Kolíne nad Rýnom, na ktorých po prvý raz v ére samostatného Slovenska fotografovala agentúra našich úspešných hokejistov.

"Od olympijských hier v Salt Lake City v roku 2002 pravidelne mapuje účasť slovenských športovcov na letných aj zimných hrách," dodáva vedúci obrazovej redakcie TASR, jeden z autorov a zároveň kurátor výstavy Michal Svítok. Boje o cenné kovy na olympiáde a na ďalších vrcholových športových podujatiach spolu s ním zachytili fotoreportéri Martin Baumann, Milan Kapusta, Ivan Majerský, Pavel Neubauer a Radovan Stoklasa.

Fotografie pripomenú športové idoly, ako sú plavkyňa Martina Moravcová, vodný slalomár Michal Martikán, prvý olympijský víťaz v novodobej histórii Slovenska, najlepší slovenský chodec Matej Tóth či snowboardista Radoslav Židek. "Nechýba unikátna fotografia, ktorá zachytáva moment, keď boli na víťaznom pódiu dve slovenské lyžiarky Veronika Zuzulová a Petra Vlhová, ktorej sa ešte len rozbiehala kariéra," poznamenal Svítok k výstave, ktorá prezentuje aj zábery ocenené Slovak Press Photo. V kolekcii sú zastúpení úspešní vodáci, strelci, futbalisti i hokejisti. Svoje miesto tu majú aj džudisti a karatisti, ktorí vybojovali medaily pre Slovensko.

"Obrazová redakcia TASR precestovala za tých 20 rokov minimálne cestu na Mesiac, aby médiám a verejnosti sprostredkovala udalosti. Cesty za športovcami sú niekedy naozaj dlhé a ďaleké, ale za tie dve dekády priniesli veľmi pestrú paletu fotografií, ktoré sú peknou pamäťou doby," uzavrel Svítok.

Výstava v sídelnej budove SNM potrvá do 31. januára 2023.

(TASR)

Páčil sa vám článok?