Neviete, na aký šport dať svoje dieťa? Tu je riešenie!

13.9.2022
0

Zdroj: ŠK Medvedica

Páčil sa vám článok?

„Nejdeme po výkone, nevenujeme sa len jednej športovej aktivite. Ide nám skôr o to, aby si deti vyskúšali viac rôznych športov a mali radosť z pohybu. Potom sa budú vedieť lepšie rozhodnúť, čomu sa chcú v desiatich rokoch venovať,“ hovorí Emil Cino (32), tréner športového klubu Medvedica. Trénujú najmä v Petržalke.

Výnimočnosť ich kurzu s názvom Všeobecná športová príprava pre deti od 3 do 10 rokov spočíva v rôznorodosti aktivít, ktoré sa menia podľa ročných období. Stačí mať vlastný bicykel. Skupine sa venuje vždy viacero trénerov, ktorí si rozdelia deti podľa schopností, skúseností a veku.

„Tréningy máme celý rok od septembra do júna. Niekto sa prihlási len na turnus do decembra, niekto len od januára do júna, niekto sa pridá aj počas roka. Počas celého školského roka majú deti raz do týždňa telocvičňu, kde sa venujú atletike, gymnastike a loptovým hrám a druhý tréning vonku. V septembri a októbri najmä na bicykloch na Haanovej v PumpParku, to tí väčší, menší v Sade Janka Kráľa,“ hovorí tréner a vysvetľuje, že ich klub je zameraný z veľkej časti na exteriérové aktivity. Aj preto je pre nich Petržalka ideálna. PumpPark na Haanovej je výnimočné športovisko v rámci celej Bratislavy a v Sade Janka Kráľa sú výborné podmienky na vonkajšie tréningy. Navyše má Petržalka dobrú polohu pre dochádzanie detí z celého mesta.

FOTOGALÉRIA:

V zime sa zameriavajú na lezenie, plávanie, korčuľovanie a lyžovanie. S týmito aktivitami je v Petržalke väčší problém. Plavecké tréningy mávali na Turnianskej, tento rok miesto hľadajú. Korčuľovať chodievajú v prípade dobrej zimy do exteriérov, inak jeden, dva víkendy absolvujú na zimnom štadióne v Ovsišti. „Dostať sa na ľad s deťmi, ktoré nechcú byť hneď hokejistami alebo krasokorčuliarmi, je problém. Takže sa musíme vynájsť,“ hovorí Emil Cino. Zdôrazní zároveň, že ich klub nevyhľadávajú len rodení športovci, ale bežné deti. „Nemusia byť všetci už od piatich rokoch tenistami, hokejistami...“ Paradoxne, on sám bol práve to dieťa, ktoré sa od druhého ročníka základnej školy venovalo len jednému športu - džudu, ktorý neskôr robil aj vrcholovo. „Som rád, že teraz môžem ponúknuť deťom to, čo som sám nemal – všeobecný športový základ.“ Emil vyštudoval FTVŠ, v Športovom klube Medvedica je desať rokov a venuje sa v ňom aj deťom, ktoré sa našli v jeho záľube - cyklistike.

Komunita, ktorá spája rodiny

„Keď sa staršie deti rozhodnú, čomu sa chcú venovať, Medvedica im ponúka tri špecializované kurzy. Veľký dopyt je po tréningoch parkouru, pre ktoré je sídlisko ako stvorené,“ hovorí Emil Cino. „Probike Teamy mávajú tréningy už trikrát do týždňa. V PumpParku sa učia techniku, jazdia však už aj na Kolibe a v Rači v Karpatoch. Súčasťou tréningov sú aj spoločné „bicyklovačky“ doma aj v zahraničí, na ktoré chodia celé rodiny.

A napokon majú skupinku starších lyžiarov. S tými chodievajú aj na predĺžené víkendy do Rakúska. „Sme komunita, ktorá spája celé rodiny. Deti a rodičia sa na spoločných akciách spoznajú, potom lepšie fungujeme. Sme priatelia. Nie sme však uzatvorená skupina, radi medzi sebou privítame nových členov,“ dodáva Emil Cino.

(in)

Páčil sa vám článok?