Na Hviezdoslavovom námestí sa koná turnaj v boxe, legendárny Janko Zachara príde osláviť 94. narodeniny

27.8.2022
0

Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Páčil sa vám článok?

V Starom Meste sa dnes (27.8.) oslavujú narodeniny legendárneho boxera Jána Zacharu. Na jeho počesť sa na Hviezdoslavovom námestí uskutoční boxerský turnaj. Staré Mesto o tom informuje na svojom webe.

V deň narodenín najstaršieho žijúceho Slováka, ktorý vyhral olympijské zlato pred sedemdesiatimi rokmi na LOH v Helsinkách 1952, sa v sobotu na Hviezdoslavovom námestí od 16:00 h. uskutoční česko-slovenský Turnaj Starého Mesta v boxe.

Na počesť Jána Zacharu, ktorý v tento deň oslávi 94. narodeniny, sa v centre Starého Mesta odohrá šesť zápasov dorastencov a päť zápasov mužov. Organizátorom turnaja je Športový klub Gobola Gym a podujatie sa koná pod záštitou starostky mestskej Zuzany Aufrichtovej. Partnerom podujatia je aj Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave. Pôjde o športové podujatie vo verejnom priestore a vstup je zdarma.

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Ján Zachara v auguste 2022.

„Nápad zorganizovať takýto turnaj v Starom Meste sa nám okamžite zapáčil. Na pozadí je totiž pekný príbeh. Manažér klubu Jozef Mihók nie je iba športovcom telom a dušou, je to aj mimoriadne aktívny človek so srdcom na správnom mieste,“ hovorí o projekte starostka Starého Mesta.

„Športový klub dáva zmysel a náplň života deťom zo sociálne slabších pomerov, dalo by sa povedať, že deťom z ulice. Ambasádorom klubu je Ján Zachara, ktorý v roku 1952 vybojoval na Letných olympijských hrách v Helsinkách zlatú medailu a je nielen najstarším žijúcim slovenským olympijským víťazom, ale aj najstarším olympijským víťazom v boxe na svete.“

Ján Zachara sa narodil v roku 1928 a jeho osobný život aj športovú kariéru poznačili striedajúce sa totalitné režimy a nestabilita. S boxerskou kariérou začal v roku 1943, dva roky na to bol jeho otec odvedený do koncentračného tábora Ravensbrück. V roku 1946 sa Ján Zachara zúčastnil finále Všeslovanských majstrovstiev v Prahe, v roku 1952 získal zlato v perovej váhe na LOH v Helsinkách. V rokoch 1954 až 1959 získal dva tituly majstra ČSR. Športovú kariéru ukončil v roku 1959, v roku 2012 bol ocenený strieborným olympijským rádom.

(ms) 

Páčil sa vám článok?