Tréner FC Petržalka: Návrat divákov je pre nás dôležitý

14.3.2022
0

Zdroj: FB FC Petržalka

Páčil sa vám článok?

Je uľavujúce, že prísť na druholigový futbalový zápas do Ovsišťa, nie je pre diváka životu nebezpečné. Atmosféra je tu priateľská, aj preto tu v nedeľu doobeda vídate celé rodiny s deťmi.

„Sme vďační za prítomnosť fanúšikov na našich domácich zápasoch,“ hovorí Mário Auxt, ktorý A tím FC Petržalka trénuje od minulého leta. „Petržalka mala vždy fanúšikovské jadro, ktoré sa snažilo podporovať „svoj“ tím. Sú to takí srdciari a my to cítime.“

Isteže si občas zanadávajú. Fanúšikovia chcú vidieť víťazstvá, hoci nie vždy to ide. Pozitívne však je, že nemajú tendencie robiť svojmu klubu zle a aj po prehratom zápase si s futbalistami podajú ruky. Tak to bolo aj po úvodnom zápase jarnej časti II. ligy. Doma sme podľahli B-tímu MŠK Žilina 0:1. „Z psychologického hľadiska by, samozrejme, bolo lepšie vyhrať, ale nerobíme z toho drámu,“ pokračuje tréner. „Aj na jeseň sme prvý zápas s Trebišovom prehrali a potom prišla séria víťazných.
S Máriom Auxtom sa stretávam po doobedňajšom 1,5-hodinovom tréningu. Tím teraz čaká obed, potom analýza zápasu. Na videu budú sledovať konkrétne situácie, výkony hráčov, niečo zapracujú do tréningového procesu, poobede ich čaká ďalší tréning. V športovom areáli v Ovsišti strávia hráči neraz celý deň. Majú od 17 do 30 rokov, niektorí ešte študujú na tunajšej športovej strednej odbornej škole, zbytok sú profesionáli.

Tréner hovorí, že počas zimnej prestávky spravili v kádri len minimálne zmeny, ale na moju otázku, či to bolo vplyvom pandémie len pokrúti hlavou. Tá sa ich vraj týkala len okrajovo. „Žijeme v akejsi bubline. Naši chlapi trávia väčšinu času len tu a doma,“ hovorí, pričom dodá, že keď bola situácia najkritickejšia, kontakty úplne minimalizovali.

Celkom oddelení od reálneho sveta však nie sú. Petržalka má ukrajinského brankára Vadima Ševčuka, ktorý síce aktuálne pre zranenie nehrá, ale celý klub ho podporuje v jeho snahe dostať na Slovensko rodičov a sestru s deťmi. Pred vojnou sa rátalo s tým, že v lete už bude súčasťou zostavy. Ako to bude teraz? Nebude povolaný do armády? „Zatiaľ platí, že narukovanie sa netýka profesionálnych športovcov. Uvidíme však, ako sa k tomu postaví on sám,“ konštatuje tréner.

Na I. ligu nie je štadión

Žiaden Petržalčan nezabudne na časy, keď hrala Artmedia v Lige majstrov. Potom prišiel pád na dno. Z piatej ligy sa jej nástupca FC Petržalka prebojoval do druhej za štyri roky. To bolo v roku 2018. Mnohí z nás by dnes FC Petržalku znova radi videli v I. lige.

Aktuálne sú na 7. mieste 16-člennej druholigovej tabuľky a hoci teoretická šanca na víťazstvo a postup tu je, tréner Mário Auxt tvrdí, že v tejto sezóne ide skôr o zastabilizovanie tímu, zapracovanie mladých hráčov z akadémie a za ideál bude považovať konečné umiestnenie do piateho miesta.
„Nestojí to iba na tom, či na to máme káder, ale aj podmienky,“ vysvetľuje mi. „Petržalka by na svojom štadióne prvú ligu hrať nemohla. Štadión totiž nespĺňa kritériá, ktoré zahŕňajú napríklad vyhrievanie ihriska, kamerový systém, osvetlenie, zázemie, šatne s istými rozmermi, priestory pre delegátov, odčlenený sektor hostí... Klub sa musí na prvú ligu pripraviť a rátať aj so zvýšenými nákladmi.“ Spomína mi, ako minulý rok postúpil o ligu vyššie Liptovský Mikuláš, ale na vlastnom štadióne hrať nemohol a musel si prenajímať cudzí. Nehovoriac o navýšení investícií do nevyhnutných posíl. To isté by čakalo nás.

Keď sa do prvej ligy dostala Podbrezová, štadión museli celkom prebudovať. Pri stavbe nášho štadióna v Ovsišti sa však nerátalo s tým, že sa raz bude FC Petržalka pripravovať na I. ligu. V tej druhej je naše ihrisko ešte na úrovni štandardu. Ak by však Petržalka raz postúpila do I. ligy, je takmer isté, že nebude hrať v Ovsišti, ale skôr na úplne novom regulérnom štadióne vhodnom pre vyššie súťaže.


Príďte si vyskúšať futbalovú nedeľu!

V zahraničí je bežné, že sa na štadiónoch myslí na návštevu celých rodín aj s deťmi. V Ovsišti je tiež celkom slušné prostredie na nedeľnú futbalovú pohodu. Je tu volejbalové ihrisko, kde sa deti hrajú ako na pieskovisku, malé ihrisko s trampolínou aj preliezkový raj...

Zápasy doma
10.04.2022 10:30 Petržalka – Skalica
24.04.2022 10:30 Petržalka – Košice
08.05.2022 10:30 Petržalka – Púchov
20.05.2022 17:00 Petržalka – Námestovo

(in)

Páčil sa vám článok?