Dostihová sezóna sa začala nepríjemným počasím a návštevou Dicka Francisa

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V nedeľu 8. apríla odštartovala nová dostihová sezóna, ale namiesto toho, aby sa na koníky pozrelo jarné slniečko, z neba sa valili prúdy dažďa. Skutočným milovníkom dostihového športu to však náladu nepokazilo, úvodný deň na Závodisku Bratislava mal aj tak svoje čaro a malým bonbónikom bola návšteva autora dedektívnych románov Dicka Francisa.

Nová v poradí už 23. dostihová sezóna na Slovensku, sa teda začala a okrem už spomínaných dostihov prvého dňa sa na Slovensku uskutoční aj ďalších 25 mítingov (17 v Bratislava, 3 v Novom Tekove, po jednom v Senici a Šuranoch). Celkove to je o jeden deň viac ako vlani. Riaditeľ závodiska Marián Šurda pred úvodom sezóny zdôraznil, že v novej sezóne sa ešte viac zvýšila starostlivosť o bezpečnosť jazdcov i divákov. „Práve na ňu sme kládli najväčší dôraz. Okrem toho sme sa zamerali starostlivosť o skoky i samotnú dráhu. Zmeny sa uskutočnili na prekážkovej dráhe. Trať sme dokonca prešli s tromi trénermi, aby nám priamo povedali svoje pripomienky.“

Marián Šurda priblížil aj súčasný stav slovenského turfu v číslach: „Na Slovensku je dnes približne 300 cvalových koní a 55 klusákov.“ Koníky by sa mali predstaviť na 221 pretekoch, z toho 130 rovinových. Zvýšili sa aj finančné prémie. Celková dotácia dosiahla sumu 20 490 000 korún. Tradičným vrcholom sezóne bude Slovenské cvalové derby, na ktoré sa diváci budú môcť prísť pozrieť v nedeľu 22. júla a na ktoré už teraz dostali predbežné prihlášky 48 koní. Marián Šurda súčasne priznal, že Bratislava bude aj v tomto roku pokračovať v tradícií pozývania slávnych osobností európskeho a svetového turfu: „Boli by sme radi, keby k nám zavítal slávny Francúz Olivier Peslier, ktorý bol nedávno úspešný na niekoľkomiliónových dostihoch v Dubaji.“

Čo sa týka hrozby slintačky a krívačky, Marián Šurda je optimistom: „Verím, že sa nezopakuje situácia zo sedemdesiatych rokov. Verím však, že choroba sa na Slovensko neprenesie a že všetky dni našej dostihovej sezóny budú bez problémov.“ Ak sa tak stane, dostihy na Slovensku by si dali pekný darček k významnému jubileu. Je to totiž presne 175 rokov, čo sa na území dnešného Slovenska uskutočnil premiérový dostihový míting (presne sa tak stalo 16. apríla 1826). A pre tých, ktorí pôjdu za koníkmi aj mimo Bratislavy, oslavovať sa bude aj v Topoľčiankach, kde tamojší žrebčín oslavuje 180. výročie založenia.

Na záver termíny niektorých mítingov: 13. mája Jarná cena kobýl, 20. mája Veľká jarná cena, 7. júla 9. slovenské klusácke derby, 22. júla 9. slovenské cvalové derby, 16. septembra Saint Leger.

(mm)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie