Petržalská liga chce, aby sa hokejbal vrátil do ulíc

13.9.2020
Víťazom minuloročnej Petržalskej hokejbalovej ligy sa stali HBK Rača Foxes

Zdroj: archív R.M.

Páčil sa vám článok?

Roman Mareček hrával ako dieťa hokejbal na Hrobákovej. Keď potom ako vysokoškolák videl znova hrať deti na ulici, napadlo mu zorganizovať ich a počas voľných nediel ich začal formou hry trénovať.

„Vytvoril som Pouličnú hokejbalovú ligu, pretože som chcel k pohybu prilákať deti a tínedžerov,“ hovorí jej zakladateľ Roman Mareček. Po dvoch rokoch liga mení názov na Petržalskú hokejbalovú ligu.

Roman Mareček hrával ako dieťa hokejbal na Hrobákovej. Keď potom ako vysokoškolák videl znova hrať deti na ulici, napadlo mu zorganizovať ich a počas voľných nediel ich začal formou hry trénovať. „Aby to malo úroveň, spravil som si aj kurz hokejbalového trénera na FTVŠ,“ hovorí. Spoznal viacero trénerov z celého Slovenska, ale nikto netrénoval deti a neexistovala ani detská liga. „Takú som chcel vytvoriť,“ spomína a dodáva, že mu pri tom pomáhali aj ďalší hokejbaloví nadšenci Dominik Vároš a Rudolf Novák.
Problém je, že rodičia dnes málo vedú svoje deti k rekreačnému športu, takže Roman nevedel zohnať dosť detí na rozbeh ligy. Tak navrhol aspoň podmienku, aby bol v každom tíme minimálne jeden hráč do 18 rokov.
Začiatky ligy na ihrisku na Medveďovej ulici v Ovsišti neboli vždy jednoduché. Roman Mareček však vytrval. „Videl som zmysel v tom, že motivujem deti k pohybu. Navyše sa pri hre socializujú, učia sa prijímať prehry a opäť sa vracajú do ulíc,“ hovorí a sníva o turnajoch detí zo sídliska. Je pripravený, ak by bol záujem, dať dokopy aj krúžok, a ako školený tréner pripraviť deti, aby raz tiež mohli hrať hokejbalovú ligu.

Zdroj: archív R.M.

​Víťazom minuloročnej Petržalskej hokejbalovej ligy sa stali HBK Rača Foxes

Otvorená pre všetkých

Aktuálne hrajú v Petržalskej hokejbalovej lige asi štyria 15-roční a viacerí hráči, ktorí ešte nemajú 18 rokov. Súpiska tímov v lige, ktorej tretí ročník začína 13. septembra, je už uzatvorená, ale šikovní jednotlivci, ktorí by mali záujem hrať, stále môžu kontaktovať už prihlásené tímy, či by ich nepribrali do kádru. To je možné až do polovice marca. „Takto sme už umiestnili asi päť chalanov, ktorých sme nakontaktovali na tímy a už sú v príprave. Sme totiž otvorení pre všetkých,“ hovorí šéf Petržalskej hokejbalovej ligy a zároveň miestny poslanec Miroslav Dragun.

Zdroj: archív R.M.

​Petržalská hokejbalová liga

„Naším cieľom je spojiť rekreačných hokejbalistov z celej Bratislavy a okolia. Ponúkame pre všetkých nadšených hokejbalistov, ktorí nemajú fyzické alebo kondičné parametre, aby hrali iné ligy, možnosť prísť v nedeľu do Ovsišta, a zasúťažiť v najúspešnejšom športe v histórii Slovenska.“

Zdroj: archív R.M.

​HBK Rača Foxes

Minulú sezónu bola partnerom ligy mestská časť Petržalka. Tento rok bude takisto hlavným partnerom, víťaz teda získa pohár MČ Petržalka. „Sme veľmi radi, že sa mestská časť rozhodla vymeniť na ihrisku 30-ročné mantinely za nové bezpečnejšie. Pripravujeme aj úpravu okolia a zázemie pre hráčov,“ pokračuje Miroslav Dragun. „Ihrisko však stále zostáva prístupné pre verejnosť. Nie je cieľom organizátorov ligy ho obsadiť, ale zlepšiť podmienky pre športujúcu verejnosť. O ihrisko sa ale budeme viac starať, plánujeme aj nejaký prevádzkový poriadok, neradi by sme totiž videli nové mantinely zničené. Veď mestská časť do nich investovala nemalú sumu 20-tisíc eur.“

„Hokej bez korčúľ“ oživuje sídliskové športoviská
Ihrisko na Medveďovej nie je jediné, kam sa vďaka hokejbalu vracia život. „Začiatkom augusta sme urobili brigádu na ihrisku na Hrobákovej. Upratali sme ho, dali nové ochranné siete a premaľovali čiary na betóne,“ hovorí Roman Mareček.

V Petržalke je aktuálne 16 hokejbalových ihrísk. Najkvalitnejšia je Green Staff Aréna na Haanovej, kde sa hrá Slovenská hokejbalová Extraliga. V našej mestskej časti sa hrajú aj ďalšie štyri ligy - Bratislavská hokejbalová liga, Superliga, Zohorská hokejbalová liga a Petržalská hokejbalová liga.

​(in)

Páčil sa vám článok?