Olympionička Barbora Mokošová: Nebolo ľahké vyrovnať sa s koronou

12.9.2020
0

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

V stredu 9. septembra v Malinove slávnostne otvorili prvé tréningové Centrum gymnastických športov na Slovensku. V priestoroch Elfo Clubu v Malinove sa zišli viacerí špičkoví gymnasti na čele s olympioničkou Barborou Mokošovou, ktorá sa už niekoľko rokov pripravuje v špecializovanej telocvični Pengym v Petržalke. 

Čo podľa vás pre slovenskú gymnastiku znamená otvorenie tohto moderného centra?

Som veľmi šťastná, že aj moderné gymnastky majú svoju vlastnú telocvičňu, kde si nemusia rozkladať náradie. Takto dostali do vienka v tomto centre pekný darček.  Tiež by som bola veľmi rada, keby sa aj pre športovú gymnastiku podarilo vybudovať takúto halu. Som tu prvý raz, všetko na mňa zapôsobilo veľmi príjemne, centrum je skutočne veľmi dobre vybavené. Športová časť má rozmery 36 x 39 metrov, takže vytvára veľmi dobré podmienky pre modernú gymnastiku. Teší ma tiež, že na tomto športovisku nájdu svoje priestory mladé nádeje. 

V tomto roku ste neabsolvovali ešte žiadne preteky, v akom režime ste fungovali od vypuknutí korony a aký je váš ďalší program v nasledujúcich týždňoch?

Od minulého novembra som nepretekala, vo februári som absolvovala sústredenie a v marci nám kvôli korone stopli Svetový pohár. Potom som mala veľmi hluché obdobie, s ktorým sa nebolo ľahké vyrovnať. Počas dlhej prestávky som trénovala, ako sa len dalo. Bolo to však väčšinou v obmedzenom režime, asi tak, ako aj ostatní športovci. Mám teda za sebou náročné obdobie, verím však, že postupne sa všetko vráti do normálu. Uvidíme, či sa o mesiac uskutoční Svetový pohár v Maďarsku. Pokiaľ by sa tak stalo, bola by to pre mňa veľká motivácia ukázať sa v dobrom svetle.

Bez pretekov ste už tak dlho boli pred necelými dvomi rokmi, vtedy však kvôli zdravotným problémom. Ste v súčasnosti už úplne fit? 

Vtedy som mala desaťmesačnú pauzu, dlhšie som sa dostávala z operácie členka. Za posledné dva roky som teda absolvovala dosť málo súťaží. Stopercentne zdravá už zrejme nikdy nebudem, cítim sa však celkom dobre a verím, že na budúci mesiac pôjdem do súťažného diania. Už sa neviem dočkať prvých pretekov v tomto roku. 

Prednedávnom ste úspešne skončili štátnice na vysokej škole odbor trénerstvo. Chystáte sa vo vašom ďalšom profesionálnom živote pokračovať týmto smerom?

Naskytá sa mi viacero možností uplatniť sa v tomto odbore. Už teraz mám nejakú predstavu, uvidím, kde ma to zaveje. Rozhodne by som chcela zostať pri športe, neviem však či vo vrcholovom, alebo by som sa venovala deťom. Práca s nimi by ma bavila. Láka ma aj všeobecná príprava pre športové kluby, hokejové, futbalové, basketbalové a ďalšie, pretože pohybová gymnastická príprava je alfa a omega v každom športe. Teraz je však pre mňa prioritou čo najlepšie sa pripraviť na olympijské hry v Tokiu, ktoré pre pandémiu koronavírusu preložili na budúci rok. 

Ako teda bude vyzerať vaša príprava na letné OH?

Od tohto januára sme mali naplánovanú prípravu na olympiádu. Rovnakú cestu zvolíme začiatkom budúceho roka s niekoľkými sústredeniami a pretekmi Svetového pohára až do Tokia. Pravda, podľa momentálnej situácie všetko budeme operatíve riešiť.    

Športové úspechy Barbory Mokošovej:
2016 Olympijské hry, Rio de Janeiro
2018 Svetový pohár, Koper- 1. miesto bradlá
2018 Svetový pohár, Osijek – 2. miesto bradlá, kladina
2018 víťazka rankingu na bradlách WorlChallenge cupe
2019 nominácia na Olymopijské hry, Tokio 2020

Milan Valko

  



Páčil sa vám článok?