FOTO a VIDEO: V Bratislave sa spomínalo na nebohého futbalistu Juraja Halenára...

23.7.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Už viac než dva roky uplynuli od nečakanej smrti bývalého slovenského reprezentanta - futbalistu Juraja Halenára, ktorý spáchal samovraždu 30. júna 2018 len deň po svojich 35. narodeninách. Na jeho počesť sa od vlani organizuje Memoriál Juraja Halenára, na ktorom sa v stredu predstavili dorastenci zo štyroch klubov, kde tento výborný hráč počas svojej aktívnej kariéry pôsobil.

Juraj Halenár zomrel v Bratislave, ale pochovaný je v rodnej Trnave, konkrétne na cintoríne Kamenný mlyn, ktorý sa nachádza na Kamennej ceste. A práve výprava dorasteneckých futbalistov Lokomotívy Trnava bola spoločne s Jurajovým otcom Alojzom Halenárom ešte včera pred turnajom na Jurajovom hrobe položiť spomienkový veniec.

Zdroj: FB Klub ligových kanonierov

​Prvý ročník Memoriálu Juraja Halenára sa hral vlani v Trnave a tento rok prevzal štafetu ako organizátor Inter Bratislava. V ňom Ďuro strelil svoj prvý ligový gól a stal sa reprezentantom Slovenska v mládežníckych kategóriách... 

Zdroj: FB Klub ligových kanonierov

​Nasledovníkom Juraja Halenára by mohol byť jeho syn Nicolas, ktorého mal Halenár so svojou partnerkou - bývalou Miss Universe 2011 Romanou Procházkovou. Obaja sa takisto prišli v stredu osobne pozrieť na stredajší futbalový turnaj dorastencov, ktorý sa začal hrať súčasne na dvoch bratislavských štadiónoch. 

Zdroj: Instagram R.P.

Od 10 hodiny si na ihrisku Rapidu v Prievoze zmerali sily ŠK Slovan Bratislava a FK Inter Bratislava, pričom úspešnejší boli žltočierni, ktorí zvíťazili 2:0 a na ich domácom ihrisku na Drieňovej sa v semifinále proti sebe postavili FC Petržalka a Lokomotíva Trnava a z postupu sa po víťazstve 1:0 tešili hostia. V zápase o 3. miesto zdolal Slovan 1:0 Petržalku a vo finále sa medzi Interom a Trnavou zrodila bezgólová remíza, takže o celkovom víťazovi rozhodol až penaltový rozstrel a ten skončil 9:8 pre Lokomotívu. 

„Kolečko“ turnajov uzavrie v roku 2022 ako organizátor Memoriálu ŠK Slovan Bratislava, kde Juraj ukončil svoju prvoligovú kariéru na Slovensku ziskom štyroch titulov a štyroch národných pohárov a zaznamenal aj posledný prvoligový gól na Slovensku, ten 125. v poradí.

Zdroj: FB J.H.

​Memoriál má aj ďalšie ambície: pozvať naň dva zahraničné kluby, v ktorých Halenár tiež pôsobil a to maďarský FC Spartacus Nyiregyháza a moravský SK Sigma Olomouc.

Juraj Halenár sa do kroniky slovenského a možno aj európskeho futbalu nezmazateľne zapísal v roku 2005, keď hrával za Artmediu Petržalka a v predkole Ligy majstrov na Tehelnom poli sa hetrikom postaral o senzačné víťazstvo 5:0 nad škótskym klubom Celtic Glasgow, čo napokon stačilo na jeho vyradenie, kým Artmedii sa otvorili dvere až do skupinovej fázy Ligy majstrov, kde si zahrala s Interom Miláno (0:1, 0:4), FC Porto 3:2, 1:1) a Glasgow Rangers (0:0, 2:2). 

​(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie