Na bratislavskom Závodisku už budú mať aj náhodné dopingové kontroly

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Priaznivci slovenského turfu netrpezlivo čakali na nedeľu 9. apríla, keď sa definitívne otvorili bránky bratislavského hipodrómu v Starom háji a úvodnými desiatimi dostihmi sa začala tohtoročná dostihová sezóna. Na programe mala a bude mať 25 dostihových dní, o jeden viac ako vlani, s celkovým počtom 221 dostihov.

„Ich dotácia je takmer 19 milión korún, celkový rozpočet sa vyšplhal na 40 miliónov,“ informoval riaditeľ Závodiska Bratislava Marián Šurda. Len tak mimochodom, veľkú časť príjmov vykrývajú tradičné sobotňajšie burzy, „ktoré majú pre nás veľký význam“, priznáva Marián Šurda.

Sezónu tvorí aj päť klasických dostihov, 22. ročník Turf Gala, majstrovstvá Európy Amazoniek a Klusácke derby. V samotnej Bratislave sa uskutoční osemnásť dní, zostávajúce budú v Topoľčiankach (3), Novom Tekove (2), po jednom mítingu uvidia diváci v Šuranoch a v Senici. Marián Šurda verí, že spoluprácu medzi jednotlivými krajinami stredoeurópskeho regiónu zlepšia závery Konferencie stredoeurópskeho turfu, ktorá sa konala ešte v polovici januára v Prahe.

Samotní návštevníci Závodiska si už určite všimli aj niektoré novinky. Zmenila sa napríklad architektúra Padocku (na novom povrchu sa predvádzajú kone, ale zlepšili sa aj podmienky pre zvedavcov okolo Padocku), zrekonštruovali sa priestory na ustajnenie koní (väčšie a pohodlnejšie boxy), na protiľahlej rovinke sa opravilo zavlažovanie, čím sa kvalita celej dráhy znovu o niečo zvýšila. Novinkou budú aj náhodné dopingové kontroly.

„V zime sme rokovali s Antidopingovým výborom SR a spoločne sme podpísali Antidopingovú chartu,“ vraví Marián Šurda. Podľa Dostihového poriadku, po prvom previnení sa jazdcovi odoberie licencia na tri mesiace, po druhom na šesť a pri treťom zostení na rok. V prípade, že sa jazdec naozaj nepoučí, tak po štvrtom prichytení bude nasledovať doživotný dištanc.

Úvodné dostihové dni naznačili, že záujem o dostihy stále rastie. Pre tých, ktorí sa však na Závodisko nemôžu dostať, sú pripravené priame televízne prenosy STV (Jarná ceny kobýl, Veľká jarná cena, Turf-Gala, Slovenské cvalové derby, Oaks a Záver dostihovej sezóny). Okrem toho Petržalská televízia odvysiela každý pondelok nedeľňajšie dostihy zo záznamu (17.-18. h), každý utorok uverejňuje denník Šport štartovné listiny a Závodisko už má svoju stránku aj na internete.

Michal Minďaš

~ ~ ~
BRATISLAVSKÉ DOSTIHOVÉ DNI:

  • 14. mája: Jarná cena kobýl, 3rk, rovina Listed, 1700 m (15. h)
  • 21. mája: Veľká jarná cena, 3rkž, rovina Listed, 1700 m (15.)
  • 4. júna: XXII. ročník „Turf-Gala” (15.)
  • 11. júna: Veľká cena Bratislavy, 6r+, st.ch., 5500 m (15.)
  • 25. júna: Derby-Trial, 3r, rovina I. kat., 2000 m (15.)

Sezóna je tu, takto sa napríklad bojuje počas klusáckeho derby...
FOTO - Peter Pospíšil

Páčil sa vám článok?