Petržalskí hokejisti sú sklamaní: Z dotácií dostali menej ako rekreační bežci

17.2.2020
0

Zdroj: FB Hockey club Petržalka 2010

Páčil sa vám článok?

Na minulotýždňovom miestnom zastupiteľstve poslanci schvaľovali aj poskytnutie dotácií z rozpočtu mestskej časti pre veľké športové kluby. Spokojní s VZN, ako aj s výškou dotácie neboli zďaleka všetci.

Viac ako o výške dotácií pre jednotlivé kluby, poslanci diskutovali o VZN a spôsobe výpočtu dotácií. Systém prerozdeľovania sa minulý rok menil, pretože sa zastupiteľstvu zdalo, že futbalisti z FC Petržalka dostávajú neprimerane veľa financií a rozdiely chceli vyrovnať.

Lenže viacerí poslanci s VZN nie sú spokojní ani teraz. Poslanec Matúš Repka skonštatoval, že nemá vedomosť, že by sa plánovali nejaké rekonštrukcie verejných ihrísk za ušetrené peniaze a tiež dodal, že má avízo o tom, že FC Petržalka chce zvyšovať mesačné poplatky za členstvo v klube. Poslanec Jozef Fischer, predseda Komisie športu sa vyjadril, že plánujú na komisii analyzovať náklady klubov, na prenájmy, na prevádzku a pretaviť to do novely VZN. Poslanec Peter Cmorej navrhol aj možnosť poskytovať dotácie prostredníctvom športových poukazov pre každé jedno dieťa. Zmeny VZN sú naplánované na apríl.

Sklamaní z výšky dotácie boli hokejisti. Hockey club Petržalka 2010 sa k nej vyjadril aj verejne prostredníctvom svojej facebookovej stránky: „Petržalka dnes na mestskom zastupiteľstve ocenila hokej ako národný šport menej ako rekreačný šport. Je to až neuveriteľné, ale je to tak. Čiže rekreačný šport dostáva na rok 2020 väčší príspevok ako hokej. Ten príspevok je pritom veľmi dôležitý s ohľadom na rozvoj. A pritom náš hokejový stánok slúži aj pre širokú verejnosť, čo nemôže povedať žiadne iné športové odvetvie. Tak ocenila mestská časť prácu našich trénerov a obetavosť našich rodičov...“

V diskusii ešte dodali, že v tomto roku sú v situácii, keď hokej v Petržalke dotuje mesto a mestskú časť. „Myslím tým o 100 % zvýšenú daň z nehnuteľnosti v pásme C. Mestu musíme odviesť cca 30.000 eur na dani, z toho neviem presne koľko percent putuje naspäť do mestskej časti Petržalka, ale určite minimálne 30 % (mestským častiam mesto odovzdáva 50 percent výnosu dane z nehnuteľnosti, pozn.red) . Mali sme aj rokovanie na magistráte, kde sme žiadali vytvorenie novej „daňovej kategórie“ pre športoviská, nakoľko sme v rovnakom daňovom pásme ako sú napríklad obchodné centrá... Odpoveď bola, že to je cca 2-3-ročný proces. Toto je ozaj reálny problém...“

(in)

Schválené dotácie
    FC Petržalka, družstvo 23 976,37 € (futbal)
    Hockey club Petržalka 2010, o.z. 6 865,06 €
    ŠK Juventa Bratislava, o.z. 1 620,57 € (tanec a moderná gymnastika)
    MŠK Iskra Petržalka, o.z. 8 571,45 € (futbal)
    Školský športový klub B.S.C. Bratislava, o.z. 13 393,11 € (basketbal)
    Gymnastické centrum (Slávia UK), o.z. 19 552,00 €
    Športový klub polície Bratislava, o.z. hádzanársky oddiel 10 148,58 €
    Rekreačný beh, o.z. 7 820,96 €
    Klub modernej gymnastiky Danubia, o.z. 8 051,89 €

Páčil sa vám článok?