Vladimír Koník: V Petržalke slovo záchrana nechceme ani počuť

2.2.2020
0

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Futbalisti FC Petržalka majú za sebou nevydarenú jeseň v II. Lige. S o to väčšou vervou sa preto v zimnej zaberačke pripravujú na jarné boje. O aktuálnej situácii v mužstve sme sa porozprávali so skúseným trénerom Vladimírom Koníkom.

Ako prebieha zimná príprava, na čo sa v nej zameriavate?

Zimnú prípravu sme odštartovali 8. januára a celá prebehne v domácich podmienkach na našom štadióne. Ešte pred jej začiatkom sme sa snažili niečo urobiť s kádrom, hlavne ho doplniť o takých hráčov, ktorí budú pre nás prínosom. Nemám rád také vyhlásenia, že zo zimnej prípravy sa žije celý rok. Samozrejme, pracujeme tvrdo na ihrisku i v posilňovni a raz do týždňa vybiehame aj do terénu. V prvom rade nám však ide o to, aby sme vytvorili mužstvo, ktoré vráti Petržalke vážnosť v II. Lige. Chceme, aby vyzeralo oveľa lepšie ako na jeseň.

Po jeseni ste sa rozišli s poltuctom hráčov. Kto z tridsiatich hráčov, ktorých ste oslovili, napokon zakotvil v FC Petržalka?

Krátko po poslednom zápase sme sa rozlúčili so šesticou hráčov, sú to Lastovica, Szőcs, Ondruš, Christina, Oravec a Pochylý. K nim ešte pribudol Kupec a podľa očakávania aj najlepší strelec mužstva Almási, ktorý odišiel do Ružomberka. Novými v kádri sú bývalý slovenský reprezentant František Kubík z Frýdku-Místku, Filip Maník z Bardejova, Marek Zúbek z Brna, Samuel Antálek z Komárna, Aleš Štroncer z Lipian a Lukáš Lupták z Trnavy.

Po skončení jesennej časti ste povedali, že ste mali poskladané mužstvo do pohody. Aké teda bude na jar?

Po nevydarenej jeseni sme hľadali hráčov do nepohody, ktorí vedia pracovať aj v takých podmienkach, ktoré neprinášajú radosť a úsmev. Viacerí naši futbalisti totiž v kľúčových situáciách zlyhávali, preto sme sa zamerali na takých, ktorí sú dostatočne charakterovo a mentálne silní.

Je dobré, že slovo záchrana u vás v klube nemá miesto. Ako sa však chcete vyhnúť existenčným starostiam?

Pri prvom stretnutí s hráčmi som povedal, že je to posledný raz, čo sa toto slovo objavilo v kabíne. Chcem, aby sa hráči necítili pod tlakom, pod imperatívom záchrany. Ak budeme zle trénovať, zle pristupovať k povinnostiam, ak si nebudeme plniť úlohy, ktoré každý z nás má, môžeme sa v zostupovom kolotoči ocitnúť. Osobne si však myslím, že toto mužstvo má natoľko silný charakter a tak vysokú kvalitu, že nie je dôvod uberať sa týmto smerom a myšlienkami. Treba pracovať tak, aby sme vyhrali čo najviac zápasov.

Súčasťou zimnej prípravy sú aj priateľské zápasy, koľko ich odohráte?

Za sebou už máme stretnutie v Senici, kde sme s fortunaligistom hrali 0:0. Vo Viedni sme so známou Austriou prehrali 1:5. Stretneme sa ešte so Zlatými Moravcami, Šaľou, Mattersburgom B, Brnom, Myjavou a Interom. Vypadol nám zápas s Nitrou, ktorá má nových majiteľov. Pokiaľ to bude možné, do tohto programu by sme chceli vložiť ešte dve stretnutia, aby sme mali dokonalý prehľad o výkonnosti všetkých hráčov.

​Milan Valko

Páčil sa vám článok?