Futbalista Martin Vician spojí na Harvarde štúdium s futbalom

17.8.2019
Martin Vician

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Martin Vician je ojedinelý a vskutku výnimočný zjav v slovenskom futbale. Zatiaľčo jeho viacerí rovesníci túžia dobre naštartovať svoju kariéru na domácich ihriskách a potom si ju hlavne finančne oveľa viac vylepšiť v zahraničí, tento dvadsaťročný mladík sa rozhodol spojiť štúdium s futbalom.

V máji sa dozvedel radostnú správu a to, že ho prijali na prestížnu americkú univerzitu Harvard, kde bude súčasne hrať aj za univerzitný futbalový tím. ,,Skoro som z nôh spadol, taký som bol šťastný, niekedy sa veľa vecí zdá byť nereálnych iba dovtedy, pokiaľ ich neurobíte. Za veľkú mláku odchádzam 19. augusta a od pôsobenia na Harvarde a v univerzitnom tíme si sľubujem, že sa budem venovať štúdiu a futbalu, teda dvom veciam, ktoré sú pre mňa najdôležitejšie. Dostanem to najlepšie vzdelanie, aké je dostupné, takže sa na to veľmi teším,“ povedal nám rodák z Bratislavy a odchovanec Slovana.

Po prijatí na školu absolvoval aj oficiálne interview s ľuďmi, ktorí rozhodovali o jeho prijatí. Bol tam tri dni a aký mal z nich dojem? ,,Páčilo sa mi tam úplne všetko, keď som prišiel domov, rodičia sa ma pýtali, aké to tam bolo. Nemohol som vypichnúť ani jednu negatívnu vec, takže budúci tréneri, spolužiaci, kamaráti a spoluhráči urobili na mňa veľký dojem. Boli veľmi priateľskí, všetko mi poukazovali, za tie tri dni som rýchlo zistil, ako to tam chodí.“ Martin Vician je vo všetkom zodpovedný a cieľavedomý, lebo takmer celú letnú prípravu absolvoval s FC Petržalka. ,,Škoda, že som sa na jej konci zranil, ale až do odchodu do USA budem naďalej trénovať s mužstvom, lebo už koncom augusta začína nový ročník univerzitnej ligy a do školy pôjdem 1. septembra.“

Martin počas ročného pôsobenia v FC Petržalka zaujal dobrými výkonmi v II. lige. Napokon so štyrmi gólmi bol štvrtým najlepším strelcom tímu. Existuje šanca, že by sa niekedy ešte vrátil do FC Petržalka? „Tento klub som si veľmi obľúbil. Teraz som jeho veľkým fanúšikom, budem ho sledovať a verím, že sa čoskoro vráti do najvyššej súťaže. Mám iba 20 rokov, takže možno si raz znova zahrám za FC Petržalka,“ dodal ešte M. Vician, ktorý bude chodiť domov dvakrát do roka, najbližšie sa tak stane na Vianoce.
(mv)

Páčil sa vám článok?