Poznáte ho? V tomto klube trénujú karate celé rodiny

12.5.2019
0
Karate Seiken

Zdroj: Milina Strihovská

Páčil sa vám článok?

Karate klub Seiken Bratislava, ktorý sídli na Základnej škole Gessayova 2 a venuje sa tradičnému a športovému karate, má súťažný koncept do veku 100 rokov. Rozprávali sme sa s prezidentkou klubu a trénerkou Erikou Letkovou a trénerom Rastislavom Kolčákom.

Cvičenci klubu začiatkom novembra minulého roka na svetovom šampionáte World Championships me­dzinárodnej organizácie World Traditional Karate Association v talianskej Massa di Carrara získali trinásť zlatých, štrnásť strieborných a šesť bronzových medailí.

Rozmeňme troška tento váš obrovský úspech na drobné, rátali ste s tým, že sa na tomto prestížnom podujatí tak výrazne presadíte?

Do Talianska chodíme už osem rokov, pritom je zaujímavé, že prvý raz sme tam išli s dvomi pretekármi, ale naposledy sme ich mali už šestnásť. Verili sme, že získame nejaké medaily, najmä preto, lebo sme sa na toto podujatie tvrdo pripravovali. A keď­že ich bolo až 33, o to sme mali z tohto úspechu väčšiu radosť.

Odkedy trénujete v tomto klube a s akým zámerom ste doň prišli?

V Seiken Bratislava sme od jeho vzniku v roku 2012, sme teda stále veľmi mladý klub. Založili sme ho ja, môj manžel Michal Letko a Rastislav Kolčák. Išlo nám hlavne o to, aby sme sa mohli venovať deťom a chodiť s nimi na súťaže. Naša práca má zmysel, lebo okrem detí sa do nášho klubu prihlásilo aj dosť ich rodičov. V súčasnosti sa na tréningoch zúčastňuje veľa rodín, ktoré spoločne trénujú. Máme zastúpené všetky vekové kategórie a to od 6 až po 50 rokov. Pravda, väčšinou deti trénujú iné cviky ako dospelí. Stretávame sa v pondelok a vo štvrtok na dvojhodinových tréningoch a pokiaľ nás čaká súťaž, tak v stredu máme ešte špeciálnu prípravu. Ročne sa nám prihlási 20-30 ľudí, samozrejme, máme aj úbytok, lebo nie každý vydrží tvrdý tréning.

Koľkým deťom sa venujete a aké máte podmienky na celkovú prípravu?

V súčasnosti pracujeme asi so sto cvičencami, detí z tohto množstva je tak sedemdesiat. Sú z Petržalky, Bratislavy a aj z jej okolia. ZŠ Gessayova nám poskytuje na trénovanie veľmi dobré podmienky. Spolupráca je nadštandardná, pani riaditeľka Viera Šuleková nám vychádza v ústrety, veľmi nám pomáha aj pán školník Pavel Hausknotz. K dispozícii máme menšiu a veľkú telocvičňu a tiež špeciálnu cvičebňu. Keď dostaneme príspevky z 2 percent daní, tak ich investujeme do rôznych opráv. Každý rok kupujeme cvičebné pomôcky, peniaze z členských príspevkov sa snažíme dávať do tréningového procesu alebo na sústredenia a súťaže.

Erika Letková a Rastislav Kolčák:

Zdroj: Milina Strihovská

Ktorí vaši zverenci si zaslúžia najväčšiu pozornosť?

U nás sa to dá veľmi ľahko zistiť podľa farby opaskov, čím je farba tmavšia, tak tým by mal byť karatista lepší. Vychovali sme si viacerých dobrých karatistov, ktorí nám už aj v našej práci pomáhajú. Sú to všetko majstri Európy a majstri sveta. Takisto máme veľmi silnú kategóriu 9-ročných, ktorí sa veľmi dobre ukazujú v slovenských súťažiach. Toto isté konštatovanie platí aj o 13-, a 14-ročných, hlavne dievčatách. Dlhodobo výborné výsledky dosahujú Adam Musil, Diana Kramerová, Marek Stránsky, Matúš Pitoňák, Tomáš Tettinger, Teo Hurban, Samuel Kováč.

Na koľkých pretekoch sa ročne zúčastňujete a ktoré sú najvýznamnejšie?

Každoročne absolvujeme v rámci Slovenska do desať kvalitných súťaží. Vrcholom sú národné majstrovstvá a tiež Slovak Open so zahraničnou účasťou. V zahraničí je to tak päť súťaží, chodíme do Talianska, Srbska, Česka a zúčastňujeme sa na majstrovstvách Európy a sveta.

Milan Valko

Páčil sa vám článok?