Horský bicykel spája šport a dobrodružstvo

13.2.2019

Zdroj: Pixabay

Páčil sa vám článok?

(pr) Horský bicykel je vhodný najmä do terénu, nemusíte mať však strach, že pri jazde na ceste, alebo po cykloceste, na ňom budete trpieť. Súčasné bicykle sú už dostatočne ľahké na to, aby s nimi bola zábava aj mimo nespevnený terén.

Stačí uzamknúť odpruženie, ktoré na ceste len málokedy využijete, a väčšina energie sa prenesie na zadné koleso, rovnako ako u bicykla cestného. Cestné to z neho síce neurobí, hlavne kvôli širokým plášťom a hrubšiemu vzorky, ako multifunkčný bicykel s ohľadom na to, že viac času strávite v prírode, však poslúži dokonale.

Čím ďalej viac trávime čas v mestách, zatvorenie v kanceláriách, alebo v obchodných centrách, a preto je po pohybe v prírode stále väčší dopyt. Horský bicykel je na to ideálnym nástrojom, dostanete sa mnohonásobne ďalej než pri pešej prechádzke a zažijete na ňom tiež viac adrenalínu. Okrem toho stále príjemne a nenásilne športujete, spaľujete nadmerný tuk a kalórie.

Ako si horský bicykel správne vybrať radí Equiplo.sk: „Zatiaľ čo bežná športujúca populácia si vystačia s bežnými horskými bicyklami, nájdeme v ponuke aj špeciálne typy, ako napríklad bicykel na downhill, trail, enduro, alebo fatbike. Downhillový horský bicykel je určený pre náročné a rýchle zjazdy v teréne, zatiaľ čo fatbike primárne k jazde v snehu. Spomínané delenie a ďalšie typy sú prevažne doménou pretekárov, ktorí sa úzko špecifikujú na svoju disciplínu.“

Hardtail alebo celoodpružený?

Kde však už bežný človek môže rozlišovať, je systém odpruženia, ktorý je u MTB bicykla, ako sa horským bicyklom tiež hovorí, veľmi podstatnou vecou. Hardtail je anglické označenie pre horský bicykel, ktoré má odpruženú prednú vidlicu a zvyšok rámu zostáva pevný.

Celopéro má odpruženú ako prednú vidlicu, tak i zadné koleso. Je vhodné pre najnáročnejší terén, kde poskytne dostatok priľnavosti a väčšiu mieru pohodlia. Kompletné odpruženie je však vykúpené pomerne značne vyššou cenou, preto je na vašom rozhodnutí, či celoodpružené naozaj potrebujete.

Materiál rámu v hlavnej roli

Ak sa rozhodnete pre hardtail, ale investíciu do horského bicykla beriete vážne, môže vám vyššie pohodlie v odpruženie vykompenzovať karbónový rám, ktorý prirodzene pruží a pri jazde je to naozaj poznať. Lacnejšie horské bicykle majú rám hliníkový, alebo duralový. Bicykle s týmto rámom vnikajú najlepším pomerom ceny k tomu, ako dobre vybavený bicykel dostanete. Od oceľových rámu sa už našťastie úplne upúšťa pre ich veľkú váhu, ktorá ničomu neprospieva.

Veľkosť kolies a ďalšie parametre

Poslednou dobou nahrádzajú 26 palcové kolesá modely s kolesami 27,5 a 29 palcov. Je to trend, ktorý má svojich priaznivcov aj zarytých odporcov, na druhú stranu môžeme sami potvrdiť, že tak na 27,5, tak 29 sa jazdí skvele. Čím je koleso väčší, tým lepšie zdoláva terénne nerovnosti a na rovine, alebo pevnom povrchu, je rýchlejší. Menšie kolesá majú výhodu vo väčšej obratnosti, ktorá sa najmä v technicky náročnejších pasážach tiež veľmi hodí.

Neoddeliteľnou súčasťou sú komponenty, ako sú brzdy, ktoré sú v lepšom prípade hydraulické, kotúčové, alebo prehadzovačka. Tá by mala byť jednoznačne od kvalitného výrobcu, spomenúť možno napríklad Shimano a ponúknuť dostatok rýchlostných prevodov ako pre rýchlu jazdu po rovine, tak pre dlhá a náročná stúpanie do kopcov.

Páčil sa vám článok?