Hrbatého karta sa dostala k správnemu hráčovi

16.11.2006
Páčil sa vám článok?

Michal Mertiňák je novým menom na listine víťazov tenisového turnaja Tatra banka Open. Slovenský daviscupový reprezentant pritom vstupoval do súťaže ako náhradník, až na poslednú chvíľu dostal voľnú kartu a nemusel tak absolvovať kvalifikáciu. Za voľnú kartu vďačí odhláseniu Dominika Hrbatého, ako sa však nakoniec ukázalo, Dominik mal skvelého náhradníka, ktorý sa postaral o ďalší príjemný úspech slovenského tenisu.

„Pred prvým zápasom som o niečom podobnom ani neuvažoval,“ priznal šťastný víťaz. Michal na ceste do finále vyradil aj dvoch kolegov z reprezentácie - Martina Kližana (ten dostal na jeho úkor pôvodnú voľnú kartu) a Pavla Červenáka. V záverečnom stretnutí si poradil aj s Čechom Dlouhým a slušne zaplnené hľadisko Sibamac Arény mohlo zatlieskať hráčovi, s ktorého víťazstvom zrejme nikto nerátal.

Pre Mertiňáka je bratislavská výhra druhým challengerovým triumfom v kariére (prvý raz to bolo v Buchare pred dvoma rokmi): „V súčasnej sezóne sa mi viac darilo v štvorhre, aj preto som v Bratislave nemyslel na nejaký väčší súpech. Niežeby som dvojhru odsúval, ale skutočne mi to išlo lepšie v štvorhre. Prejavilo sa to aj v rebríčkoch. V dvojhre som v druhej stovke, v štvorhre v najlepšej päťdesiatke,“ priznal.

Aj keď o konečnom triumfe sa rozhodovalo až vo finále, pre Michala bol veľmi dôležitý hneď úvodný duel s Kližanom. Kedže práve mladý Kližan dostal na jeho úkor voľnú kartu, priamo na kurte sa malo rozhodnúť, či to bolo správne rozhodnutie...

Mertiňák nakoniec vyhral a začal tak plniť úlohu, ktorú dostal od Dominika Hrbatého: „Pred turnajom mi povedal, že keď už mám jeho voľnú kartu, tak musím obhájiť aj jeho minuloročné prvenstvo. Som rád, že mi to vyšlo,“ tešil sa Michal Mertiňák a priznal, v čom videl základy svojho úspechu: „Nemal som horší deň. Všetky stretnutia som odohral na slušnej úrovni, čo sa mi predtým veľmi nedarilo.“ Za najťažšie duely na ceste za víťazstvom nepovažoval samotné finále, ani zápas s Kližanom: „Náročné bolo druhé kolo proti Srbovi Tipsarevičovi a zabrať mi dalo aj štvrťfinále s Holanďanom Sluiterom.“

S jedlom rastie apetít. Michal síce pôvodne chcel po bratislavskom triumfe ukončiť sezónu, no výhra mu dodala ďalšie sily. „Odcestujem ešte do Helsínk, kde som dostal špeciálnu voľnú kartu do ďalšieho challengerového turnaja,“ prezradil bezprostredne po víťazstve na Tatra banka Open jeho víťaz Michal Mertiňák.

Páčil sa vám článok?