Divokú vodu chráni aj spor s Maďarskom

9.11.2006
Páčil sa vám článok?

Areál vodného slalomu v Čunove je síce v posledných dňoch stredobodom záujmu odbornej verejnosti, jeho budúcnosť vrcholového športového strediska však zrejme nie je ohrozená.

Povráva sa totiž o záujme spoločnosti Danubia Invest o prenájom tohto areálu na 99 rokov a dokonca aj o tom, že o tom  Danubia Invest rokuje so štátom. Túto informáciu však vyvracia Gabriel Jenčík zo sekcie vôd ministerstva životného prostredia slovami: „Tento areál nebol predmetom prenájmu plôch na 99 rokov firmou Danubia Invest na výstavbu rekreačného zariadenia Danubia.“

Podľa iných zdrojov je areál chránený pred prevodom z rúk štátu i tým, že celý areál je jedným z predmetov v rokovaní medzi Maďarskom a Slovenskom. Obe strany sa až teraz, po desiatich rokoch od vynesenia rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, dostali do intenzívnejšej fázy rokovaní o implementácii rozsudku. Do ukončenia rokovaní zrejme nebude možné, aby v priestore bol hegemónom ktokoľvek iný ako štát. S takýmto názorom sa stotožňuje aj G. Jenčík a dodáva, že rokovania o areáli nie sú o komerčnom využití, ale zvýšení jeho prínosu pre rozvoj vodných športov.

Aj starostka Čunova Alžbeta Brozsová hovorí: „Tá časť nie je súčasťou zmluvy o vybudovaní športového areálu pri Čunovskej priehrade a ani som od predstaviteľov Danubia Investu nepočula o zámeroch prenajať si aj areál vodných športov. Záujem podľa mňa majú o pravý breh.“ Práve poskytnutím priestorov na tejto strane sa mestská časť Čunovo stala podielnikom na budúcom areáli a starostka by teda mala o veci niečo vedieť.

Napriek tomu nemožno zľahčovať názor prezidenta zväzu kanoistov na divokej vode Ivana Cibáka: „Bol by to podraz. Máme obavy, lebo niečo podobné sa už stalo s olympijským kanálom v Sydney. Tiež ho prevalcovala komercia a športovci sa na vodu dostanú len skoro ráno a neskoro v noci.“ I. Cibák sa prihovára za vytvorenie národného olympijského alebo reprezentačného centra, ktoré by mohli využívať aj iní, ale využitie kanálu by sa malo podriadiť potrebám najúspešnejšieho slovenského športu posledných rokov. „Inak aj v tomto nás ľahko iní predbehnú,“ varuje kanoista.

Páčil sa vám článok?