Milióny do zimného štadióna: Kto to nakoniec zaplatí?

15.11.2017
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Hlavnému mestu hrozí, že bude pre svetový šampionát v ľadovom hokeji v roku 2019 musieť do Zimného štadióna Ondreja Nepelu investovať milióny eur. Či túto investíciu bude musieť uhradiť mesto samo, alebo ju zaplatí štát prípadne samospráve s financovaním aspoň čiastočne pomôže, je nateraz otázne.

Ministerstvo školstva uviedlo, že v návrhu rozpočtu výdavkov rezortu nie sú na rok 2018, ani na rok 2019 premietnuté žiadne finančné prostriedky na rekonštrukciu tohto štadióna.

Ministerstvo tvrdí, že môže poskytnúť príspevok na projekt výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu, medzi ktoré patrí aj spomínaná rekonštrukcia Zimného štadióna Ondreja Nepelu, len v súlade so zákonom o športe. „Podľa neho o poskytnutí príspevku na výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry národného významu môže rozhodnúť vláda,” spresnilo ministerstvo. 

Na takéto účely však musia byť v rozpočte výdavkov určeného na šport osobitne vyčlenené finančné prostriedky, a to nad rámec bežného rozpočtu. „Vzhľadom na to, že rozpočet výdavkov zatiaľ nebol navýšený o takéto prostriedky, ministerstvo školstva sa teraz nemôže jednoznačne vyjadriť k možnosti spolufinancovania rekonštrukcie štadióna,” uviedol rezort s tým, že mu ešte nebola ani adresovaná požiadavka na poskytnutie financií na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Úrad vlády SR na otázky ohľadom investície do hokejovej arény doteraz neodpovedal.

Štadión prešiel v rokoch 2009 až 2011 rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 70 miliónov eur a mesto túto obnovu ešte stále spláca.  Od apríla tohto roka platia však už podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala nové kritériá pre majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a Bratislava ich musí dodržať. Viaceré zariadenia štadióna, ako sú chladiaci a informačný systém, vzduchotechnika či mantinely, tak už nespĺňajú nové štandardy. „Bol som informovaný o nevyhovujúcom stave Zimného štadióna Ondreja Nepelu s tým, že jeho uvedenie do vyhovujúceho stavu by vyžadovalo neuveriteľných päť miliónov eur. Nezaplatíme však ani jedno euro bez náležitej kontroly, bez toho, aby sme sa presvedčili, že skutočne je situácia taká vážna,” povedal Nesrovnal. 

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) poslal prevádzkovateľovi štadióna - Správe telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) zoznam nevyhnutných vecí, ktoré treba v hokejovej aréne zrekonštruovať či doplniť. „Nie sú to žiadne prehnané požiadavky, len štandard, ktorý musí hala spĺňať pri organizovaní svetového šampionátu,” uviedol zväz.  Ako podotkol, komunikácia z jeho strany nehovorila o výškach jednotlivých nákladov. Otázku, či požadovanú investíciu zaplatí, alebo ju bude spolufinancovať, považuje zväz zatiaľ za predčasnú. Ďalší postup je podľa neho predmetom diskusií medzi SZĽH a hlavným mestom. 

„Som presvedčený, že prípadné náklady pre úpravu na majstrovstvá sveta by mal znášať SZĽH alebo štát,” skonštatoval bratislavský mestský poslanec a predseda mestskej komisie pre školstvo, vzdelávanie a šport Rastislav Žitný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?