ROZHOVOR – Futbalistka Martina Šurnovská: Slovan som kedysi nenávidela, ale dnes je mojou druhou rodinou

4.11.2017

Zdroj: Peter Zeman/SFZ

Páčil sa vám článok?

Ženský futbal v hlavnom meste zaznamenal v posledných rokoch progres. V I. lige pôsobia dve naše družstvá – ŠK Slovan Bratislava a NMŠK 1922 Bratislava. A práve tieto dva tímy si zmerajú sily už túto nedeľu 5.novembra 2017 o 17,00 hod. v bratislavskom derby, ktoré sa odohrá na umelom trávniku v areáli štadiónu na Pasienkoch. Aj na to, ako sa teší na zápas, Bratislavských novinám odpovedala hráčka ŠK Slovan Bratislava MARTINA ŠURNOVSKÁ.

Spomenieš si ešte kedy si prvýkrát vybehla na trávnik na svoj zápas - koľko rokov si mala a čo ťa vôbec motivovalo dať sa na futbal?

Prvý krát som hrala na betónovom ihrisku s mojím bratom a mala som asi 4 roky

Mala si nejaké vzory - rodičov alebo súrodencov, ktorí sa futbalu venovali?

Ocino hrával futbal veľmi dlho, aj profesionálne, ale k futbalu má motivoval práve môj brat.

Na zahraničný idol sa ťa ani hádam nemusím pýtať, podľa spôsobu oslavu svojich gólov predpokladám, že je to Cristiano Ronaldo. Prečo práve on?

Áno je to on. Podľa mňa je to dobrý človek, i keď veľa ľudí si myslí, že nie. Ale ako raz povedal: „Ak má niekto má rád, tak fajn a ak nie, je mi to jedno." A presne to isté si myslím aj ja.

Bavil ťa futbal od prvej chvíle alebo boli aj situácie, kedy si už loptu nechcela ani vidieť a mala si prestávku? Čo ťa opäť vrátilo "do hry"?

Nie nikdy som nemala prestávku, veľa krát som na futbal nadávala, nenávidela, ak sa mi nevydaril zápas, ale nedokázala by som skončiť s futbalom

Boli tie podmienky, v akých si začínala, úplne iné a neporovnateľné s tým, čo kluby ponúkajú dievčatám a mládeži dnes?

Keď som bola malá, hrala som za chlapcov asi do veku 11 rokov. Vtedy som si to tak neuvedomovala, ale teraz si myslím, že by mohli byť tie podmienky oveľa lepšie.

Hrávala v Bardejove a teraz si v bratislavskom Slovane. Ako si vnímala Slovan v drese Partizána a čo sa zmenilo vo vzťahu k bývalému klubu od tvojho prestupu? Je tá motivácia ukázať sa väčšia?

Slovan som nenávidela a hovorievala som si, že nikdy by som za tento klub nehrala. Ale tie dievčatá v Slovane a tréner, ktorý tam je, mi zmenili život. Dnes je to moja druhá rodina.

Zdroj: Archív M.Š.

V pomerne mladom veku si odišla do Prahy a pokúsila si sa presadiť v jednom z najlepších českých ženských klubov. Čo chýbalo k tomu, aby sa ti to podarilo?

Hrala som asi rok v Slavii Praha. Možno som bola vtedy primladá, ale inak to bola výborná skúška života aj futbalu.

Myslíš si, že má Slovensko šancu niekedy sa priblížiť k úrovni, akú má ženský futbal v Česku?

Jasne, že áno, teda nemyslím si, že sme bez šance na zlepšenie, aj keď kvalita je na Slovensku len v málo kluboch.

Je v našej lige dostatočná konkurencia, alebo by jej prospelo, kebyže je viac klubov, ktoré by sa navzájom vedeli porážať?

Práve som to spomenula v predchádzajúcej odpovedi. Ak by bolo u nás viac lepších tímov, tak by sme sa určite skôr priblížili k českej lige.

Dosiahla si v ženskom futbale všetko, čo sa dalo - čo považuješ za svoj zatiaľ najväčší kariérny úspech?

Kariérnych úspechov bolo veľa. Prvý asi vtedy, keď sme sa so Šaľou stali majsterky Slovenska a potom som sa dostala do Prahy, čo bola výborná skúsenosť, ale úspešné bolo aj pôsobenie v Bardejove, s ktorým som vyhrala Slovenský pohár a samozrejme reprezentácia a s ňou rôzne kvalifikácie alebo aj účasť v Lige majsteriek UEFA so Slovanom.

Existuje aj niečo, čo sa ti zatiaľ nesplnilo alebo nepodarilo úplne podľa predstáv?

Zatiaľ nie. Som spokojná.

Na ktorý gól si spomenieš ako prvý, lebo bol výnimočný buď svojou krásou alebo dôležitosťou?

Asi to bolo vo Švajčiarsku, keď sme postúpili na olympiádu mládeže do Číny a vyhrali sme 1:0.

Zdroj: SFZ

Nechýbajú ženskému futbalu mužskí fanúšikovia? Ako by ste ich chceli alebo vedeli prilákať, aby sa na vás prišli pozrieť vo väčšom počte?

Mužskí nie. Myslia si, že ženský futbal nie je šport pre ženy, no mýlia sa. Keby prišli, tak by to rýchlo pochopili.

Do prvej ligy pribudol druhý bratislavský klub – NMŠK. Predstavuje pre Slovan nejakú hrozbu? Tešíte sa na derby, ktoré bude už túto nedeľu - 5. novembra?

Teším sa bude to dobrý zápas je tam veľa bývalých slovanistiek, ktoré budú mať určite veľkú chuť a motiváciu.

Sleduješ aj ostatné bratislavské družstvá a ich výkony v I. či II. slovenskej lige?

Nesledujem vôbec druhú ligu a ani iné bratislavské družstvá.

(ars, foto: SFZ a archív hráčky)

Páčil sa vám článok?