Téma národných štadiónov sa stáva evergreenom

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ešte pred pár mesiacmi vyzeralo všetko ružovo. Futbalisti prezentovali svoje štúdie, ako bude vyzerať nový supermoderný stánok, o niečo neskôr vyšla na svetlo božie aj hokejová štúdia, ako bude vyzerať nová multifunkčná hala, kde sa bude hrať hokej.

Obe strany hneď na začiatku zdôrazňovali, že rátajú aj so štátnymi peniazmi. Presnejšie, hlavne so štátnymi... Pred voľbami sa ani žiadna zo strán nevyjadrila, že by na prosbu oboch zväzov povedala nie, prešli však voľby a situácia sa mení.

Už pred dvomi týždňami sme písali, že vláda zvažuje svoj vstup do súčasných projektov a navrhuje ich prehodnotenie. Vo futbalovom zväze to zatiaľ vyvolalo jediný ohlas - slovanisti deklarovali, že jar teda ešte odohrajú na Tehelnom poli. Inak - ticho.

Oveľa pružnejšia reakcia prišla z hokejovej strany. Prezident zväzu Juraj Široky verejne potvrdil, že plány na výstavbu haly sa nemenia. „Ak by sme nedostali peniaze zo štátnych zdrojov, máme pripravené financie zo súkromného sektora,“ prezradil Juraj Široký a súčasne potvrdil úvahy, že multifunkčná hala zrejme nevyrastie na medializovanom mieste medzi mostami Apollo a Prístavným mostom. „Skutočne sa uvažuje aj o iných variantoch. Dokonca nevylučujeme, že sa spojíme s futbalom a ich nový štadión vyrastie blízko hokejovej haly,“ spomenul jednu z eventualít Juraj Široký.

Za spomínané riešenie je čoraz viac hlasov. Podstatne by sa tým totiž vyriešil jeden zásadný problém - parkovacie plochy. Obidva stánky potrebujú veľký priestor nielen na samotnú stavbu, ale aj na parkovisko - keďže podzemné garáže sú odmietané kvôli hrozbe teroristických útokov a navyše sú ľahko napadnuteľné.

Teoreticky je tak možné, že Bratislavčania budú na veľké futbalové a hokejové podujatia chodiť mimo mesta. Vo svete to však nebýva nič nezvyklé a určite by to neznamenalo nič zlé ani pre Bratislavu... Zlý je však pohľad na čas. Hokejový šampionát je síce ešte relatívne ďaleko, ale futbalová kvalifikácia MS 2010 netrpezlivo podupkáva za dverami. Funkcionári SFZ dobre vedia, že o necelé dva roky by sa už malo hrať v novom stánku, čo však pri momentálnych problémoch SFZ, či márnom zháňaní miliárd na jeho výstavbu vyzerá ako poriadne šibeničný termín...

Páčil sa vám článok?