Na basketbalovú scénu sa vracia Slovan, v kádri má len amatérky

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rodinný podnik! Aj tak sa dá v dobrom označiť oživený klub Slovan Bratislava. Ide o družstvo basketbalistiek, ktoré v uplynulých desaťročiach patrilo medzi klasické kluby československého a neskôr slovenského basketbalu a ktoré sa podujala vzkriesiť rodinka Kozmonovcov. Šéfom klubu je Ladislav Kozmon, oficiálnou prezidentkou Beáta Kozmonová a zrejme najväčšou hráčskou oporou Renáta Kozmonová...

Dievčatá v belasom patrili vždy medzi to lepšie, čo behalo pod košmi. Pamätné sú federálne derby so Sláviou UK, prípadne mastenice s pražskými tímami VŠ a Sparta, KPS Brno či neskôr s dievčatami z Banskej Bystrice alebo Ružomberka.

To všetko je minulosťou, ktorú sa podujala zmeniť spomínaná rodinka Kozmonovcov. „Všetko sa to spustilo, keď som zistil, že Bratislava momentálne nemá ženský basketbal. A skončilo sa to úspešnými rokovaniami s Ružomberkom. Jeho béčko malo hrať spolu s áčkom najvyššiu súťaž, a tak som začal rokovania s ružomberským prezidentom o odkúpení extraligovej licencie,“ priblížil prvé dni oživeného Slovana Ladislav Kozmon. S predchádzajúcim klubom však nemá nič spoločné: „Je úplne nový. So Slovanom má rovnaký iba názov,“ tvrdil slovanistický šéf. Že nejde len o jednorazovú akciu, ale o seriózne budovanie, svedčí fakt, že okrem áčka by tu mali byť aj ďalšie družstvá zahŕňajúce prípravku, žiačky, kadetky a juniorky.

„Začínali sme od nuly a v úvode sme nemali nič. Trénera, hráčky, ani lopty. Hneď od prvého dňa prípravy však bolo jasné, že nechýba nadšenie, entuziazmus,“ pripomenul Ladislav Kozmon. Tréner Roman Renert si na prvých tréningoch vyberal zo sedemnástich dievčat, ktorých vekové rozpätie bolo takmer dvadsať rokov. Najskúsenejšou hráčkou je Milena Paulišincová-Rázgová, nechýbajú však ani šestnásťročné dievčatá, ktoré určite dostanú šancu aj v samotnej ligovej súťaži. „Našou filozofiou nebude kupovanie zahraničných hráčok. Naopak, chceme predstaviť v lige slovenské basketbalistky,“ prezradil šéf Slovana.

Ciele extraligového nováčika sa neviažu k medailám. „Je ťažké predpovedať, na aké umiestnenie máme, ale určite nechceme hrať o záchranu. Radi by sme skončili do 8. miesta,“ naznačil ciele Roman Renert a pochválil zverenky za prístup k tréningom: „Dokonca ich niekedy musím brzdiť,“ pripomenul s úsmevom. S trénerom súhlasila aj Milena Rázgová-Paulišincová: „Dva roky som basketbal nehrala, ale Kozmonovci ma prehovorili. Teraz to beriem ako veľkú výzvu a pokúsim sa dať dievčatá dohromady. Baby sú na tom dobre, basketbal je pre ne všetkým, nechajú si poradiť od trénerov i od nás starších.“

V trinásťčlennom kádri je deväť hráčok, ktoré už okúsili extraligu, všetky však budú hrať zadarmo a to isté sa týka aj trénera. Od klubu majú zabezpečné tenisky či posilňovňu, stravovanie alebo saunu. Domovom Slovana zostávajú Pasienky.

Páčil sa vám článok?