Agility je tímový šport pre všetkých, v ktorom sa človek spája so svojím psom

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

V jednom má tento šport obrovskú výhodu. Môžu ho robiť deti predškolského veku, ako aj dôchodcovia vysoko nad šesťdesiatkou či sedemdesiatkou. Reč je o agility, športe, pre ktorý patrí prívlastok - bez obmedzení!

Agility je jednoducho tímovým športom, ktorý tvoria dvaja jedinci - človek a pes. Zatiaľ čo vo svete je približne rovnaký počet mužov i žien, na Slovensku sa agility venujú najmä ženy, osobitne do tridsiatky. Rozdiel je ešte v jednom - kým všade okolo nás je to šport, ktorý vo veľkej miere využívajú aj postihnutí ľudia, u nás je ich minimum. Aj z toho všetkého vyplýva, že agilita má veľmi málo obmedzení a týka sa to aj samotných psov. Nezáleží totiž na ich veľkosti, veku, ani pôvodu...

Záujemcovia o tento šport sa môžu k nemu dostať vo všetkých krajoch, najväčšia koncentrácia je však v Bratislave. Tunajší klub, AK Skiper Bratislava, má cvičisko vo Vajnoroch. Práve tu dostane každý záujemca šancu prihlásiť sa. Možno tak urobiť priamo na cvičisku, kde sa každého ujmú skúsení cvičitelia. Agility sa dá robiť na rôznej úrovni, od rekreačnej až po pretekársku. Niektorí členovia klubu chodia na preteky po celej Európe a napríklad tento rok je takmer tlačenica na účasť na svetovom šampionáte. Z bratislavského klubu ašpirujú na cestu do dejiska majstrovstiev sveta (konajú sa vo Švajčiarsku) hneď štyri tímy.

V samotnom klube sú psy rôznych plemien - od najmenších yorkshira teriera, čínskeho chocholatého psa dlhosrstého, či tibetského španiela až po väčších a veľkých psov, ku ktorým patria predstavitelia plemien ako americký či anglický kokršpaniel, labradorský retriever, chorvátsky vlčiak, nemecký ovčiak, parson rassel terier, pudel, bígel, foxterier, pyrenejský ovčiak, lhasa apso, šeltia. Navyše sa sem zaraďujú aj kríženci rôznych veľkostí, farieb a pôvodov.

Samotné psy sú rozdelené do troch výškových kategórií: Small - psy do výšky 34,55 cm, Medium - Psy v rozmedzí 35 až 42,99 cm a Large - psy od 43 cm. Podľa výkonnostnej zdatnosti sú jednotlivé tímy rozdelené na začiatočníkov (A1), pokročilých (A2) a elitnú triedu (A3).

S príchodom jari sa začne aj samotná sezóna. Prvou akciou bude Šintavský pohár, v júni vo Vajnoroch sa uskutočnia preteky Júnová aréna. V júli to bude tábor, kde sa môžu predstaviť aj úplní začiatočníci.

Páčil sa vám článok?