Do Bratislavy príde mužstvo, ktorému drží palce polovica všetkých Škótov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Byť priaznivcom Rangers nie je o fanúšikovstve, ale o náboženstve! Kto fandí Jazdcom, ten patrí do jednej z dvoch rovnako veľkých polovíc Škótska. O druhej tiež niet pochybností - to sú fanúšikovia Celtiku. Nech sa páči, vizitka jedného z dvoch najslávnejších škótskych klubov:

Rangers vznikol v roku 1872, doteraz získal 51 ligových titulov, 31 škótskych pohárov, vo svojej vitríne má aj 24 ligových pohárov. Pohár víťazov pohárov sa mu podarilo vyhrať v roku 1972. Štadión v Ibrox Parku má kapacitu 50 577 miest, z toho je 50 467 na sedenie. Po rekonštrukcii v roku 1991 patrí medzi 12 najkrajších futbalových stánkov Európy, no nikdy sa už neprekoná rekordná návšteva z roku 1939, keď derby s Celtikom sledovalo 118 567 fanúšikov!

Medzi fanúšikmi Rangers a Celtic je už dlhé desaťročia nezmieriteľná rivalita. Obe mužstvá majú v meste svoje vlastné obchody, kam nikdy nevkročí noha fanúšika súpera a kde nenaájdete nič, čo by ho pripomínalo. Jedinou výnimkou môžu byť fotografie znázorňujúce najslávnejšie víťazstvá nad rivalom, prípadne strelecké úspechy hviezd jednotlivých tímov, na ktorých býva aj postava súpera, väčšinou v dosť skľučujúcom momente...

Rangers hrá v pohárovej Európe už 45. sezónu a jeho najväčším úspechom zostáva víťazstvo v Pohári víťazov pohárov v roku 1972. V Lige majstrov sa mu už darí oveľa menej, ani raz sa nedostal zo základnej skupiny a po remíze s Artmediou začínajú byť škótski novinári pesimistami aj v tomto ročníku... Do základnej skupiny išli Rangers cez cyperskú Famagustu, ktorá v roku 1999 zastavila Slovan v predkole Ligy majstrov, najväčšou hviezdou tímu je Chorvát Pršo, bývalý kanonier AS Monaco.

Glasgowský Rangers a Bratislava sa už stretli pred 45 rokmi. V sezóne 1959/1960 reprezentovala Československo v Európskom pohári majstrov Červená Hviezda Bratislava, ktorá sa po vyradení FC Porto (!) dostala do dvojzápasu s Rangers. Prvý súboj vyhrali Jazdci doma 4:3, keď sa československý majster sťažoval na hrubú, miestami až brutálnu hru súpera. Odveta priniesla možno ešte väčší boj a pamätníci dodnes tvrdia, že keby sa Červenka pokúsila presadiť vlastným technickým futbalom, pokojne mohla ísť ďalej ona. Československý majster však prijal hodenú rukavicu, spoľahol sa na hlavne na bojovnosť a zápas podľa toho vyzeral. Konečný stav 1:1 nakoniec hosťom stačil a sen ČH o postupe sa rozplynul ako hmla nad Dunajom.

V utorok 1. novembra od 20.45 h je teda čas na odvetu a každý fanšik Artmedie by mal byť pri tom!

Páčil sa vám článok?