Triatlon pre všetkých mieri do mesta

18.2.2011
0
Triatlon pre všetkých mieri do mesta - Triatlon1
Páčil sa vám článok?

Organizátori bratislavského Triatlonu pre všetkých už naplno pripravujú nastávajúci, 3. ročník, ktorý sa uskutoční posledný augustový týždeň. Len dve edície tohto podujatia pritom stačili nadšencom okolo Michala Vargu z Triax Triklubu FTVŠ Bratislava, aby sa podujatie stalo najmasovejším triatlonovým podujatím na Slovensku.

Hoci v Európe je bežné, že mestské triatlony pritiahnu na štart aj vyše tisícku športovcov, vlani sa počet štartujúcich vo všetkých kategóriách Triatlonu pre všetkých vyšplhal vysoko nad číslo tristo, čo bolo rekordné číslo vo vyše 25-ročnej triatlonovej histórie na Slovensku. Organizátori však majú ešte smelšie plány a radi by bratislavský Triatlon pre všetkých posunuli ešte „vyššie".

„V areáli vodných športov v Čunove sme v prvých ročníkoch našli veľmi dobré prostredie a podmienky na organizáciu pretekov, no našou snahou je pritiahnuť triatlon ešte viac k ľuďom, a tak sme prišli s myšlienkou pripraviť podujatie priamo v meste. Vytypovali sme lokalitu okolo Štrkoveckého jazera a spolupráci so Športovým klubom Ružinov by sme 3. ročník Triatlonu pre všetkých radi zorganizovali v tejto lokalite," povedal riaditeľ pretekov Michal Varga.

Názov podujatia nabáda, aby si tento nádherný šport vyskúšali aj tí, ktorí doteraz o svojich športových schopnostiach pochybovali, či nemali odvahu absolvovať za sebou tri športové disciplíny - plávanie, cyklistiku a beh. Preto organizátori plánujú tretí ročník „roztiahnuť" na niekoľko dní - samotnému vyvrcholeniu podujatia - pretekom Slovenského pohára bude predchádzať množstvo sprievodných akcií.

„Tento rok bude Triatlon pre všetkých od stredy 24. do soboty 27. augusta. V stredu to budú spoločné tréningy pre všetkých záujemcov o štart v pretekoch, vo štvrtok zorganizujeme workshop na tému Ako zdolať svoj prvý triatlon, v piatok si záujemcovia o štart v pretekoch budú môcť zatrénovať s triatlonovými hviezdami, ktoré na podujatie zavítajú, a v sobotu je „event day", celodenné podujatie s množstvom pretekov - počnúc pretekmi rodičov a detí cez preteky telesne postihnutých, korčuliarsku verziu triatlonu, preteky neregistrovaných triatlonistov až po preteky Slovenského pohára na olympijskej vzdialenosti," prezradil riaditeľ podujatia.

Triatlon sa zaradil do rodiny paralympijských športov. Svoju paralympijskú premiéru zažije v brazílskom Riu de Janeiro v roku 2016. Na Slovensku sa telesne postihnutí športovci mali možnosť zúčastniť na triatlonových pretekoch už v rámci 2. ročníka Triatlonu pre všetkých vlani v auguste. „V spolupráci so Slovenským paralympijským výborom pripravíme aj tento rok preteky pre telesne postihnutých športovcov," doplnil Michal Varga.

V Bratislave je registrovaných 7 triatlonových klubov, no aktívne sa do pretekov v rámci Slovenského pohára zapájajú triatlonisti z troch - Triax Triklub FTVŠ Bratislava, J&T Sport Team a Realiz Team.

(pd)
FOTO - Triax Triklub

Páčil sa vám článok?