Slovan by sa mal vrátiť domov, na Tehelné pole

2.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Informácia, aj keď predvolebná, slovensky povedané - nezáväzná, že Národný futbalový štadión by mal vyrásť v Petržalke, vyvolala medzi fanúšikmi Slovana dve reakcie. Ľahostajnú, pretože je jasné, že Slovan sa tam nastálo nikdy nenasťahuje, a roztrpčenú, pretože je pravdepodobnejšie, že nový štadión na Tehelnom poli je zase o niečo vzdialenejší.

Skúsme teda rozobrať to prvé, preniesť sa o pár rokov dopredu a predstaviť si, že štadión už stojí. Čo by to znamenalo pre belasých? Nič. Slovan patrí na Tehelné pole a ťažko predpokladať, že by sa jeho fanúšikovia zmierili so sťahovaním do Petržalky. Futbalová Európa síce pozná podobné prípady, keď si aj o niečo slávnejšie kluby, ako je Slovan (Ajax, Arsenal, Manchester City), vybudovali nové stánky a opustili tradičné zázemie, no vždy išli na štadión, ktorý im patrí. Ten petržalský by však mal byť národný, nie slovanistický! Aj preto by prichádzalo do úvahy maximálne hosťovanie na niektoré príťažlivé zápasy.

A prečo je vízia nového štadióna pre Slovan teraz vzdialenejšia? Či si to niekto prizná alebo nie, belasí rátali, že pri výstavbe štadióna im pomôže štát, lenže teraz táto možnosť teoreticky padla a všetko zostalo na pleciach jeho majiteľov. Tí, samozrejme, môžu pokračovať na Pasienkoch, ale sami vedia, že to je cesta, ktorá povedie k ďalšiemu odtrhnutiu Slovana od fanúšikov.

Riešenie je jediné. Čo najskôr prísť s projektom, ktorý vráti futbal na Tehelné pole. Či už formou rekonštrukcie súčasného štadióna (ponechať novú tribúnu, zvyšok zbúrať a nanovo postaviť), alebo postaviť úplne nový stánok pre približne 12 000 divákov, ktorý by stačil na ligu (európske poháre a iné šlágre by pomohol vyriešiť plánovaný petržalský stánok), tak, ako to je v prípade viedenského Rapidu. Ten hrá ligu na Hannapiho štadióne, dôležité stretnutia v Prátri.

V takom prípade je však jasné, že majitelia Slovana budú musieť riadne zatriasť peňaženkou. Nový stánok síce určite vyjde na menej ako plánovaných 70 miliónov pre Národný futbalový štadión, ale aj polovičná suma môže byť pre nich privysoká. Na druhej strane, súčasný stav je neudržateľný a čím skôr sa začne riešiť, tým skôr sa vyrieši!

Ako sme však v úvode naznačili, možno to bolo všetko len o predvolebnej agitke, časom sa potichučky zabudne, že niekto spomínal Národný futbalový štadión a Pasienky zostanú nadlho najkrajším bratislavským štadiónom...

(db)

Páčil sa vám článok?