Ľ. Pokovič: Nemalo význam bojovať proti úradu

29.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Ružinovský hokej upadá. Muži už neexistujú, juniori a dorastenci sú na dne svojich extralíg. Bývalý športový riaditeľ klubu a dnes asistent reprezentačného trénera Ľubomír Pokovič bol však pri tom, keď situácia v ružinovskom hokeji vyzerala úplne inak.

„Keď som bol z Minska na krátkej dovolenke doma, stretol som sa s Jánom Filcom, ktorý mal vždy blízky vzťah k hokeju v Ružinove a starostom Ružinova Pavlom Kubovičom. S nadšením mi rozprávali, ako začali stavať vedľa starej ružinovskej haly novú tréningovú halu s hotelom, reštauráciou, s posilňovňou či s regeneračnou linkou. Stará hala sa mala zrekonštruovať a celý komplex sa mal dostať pod správu hokejového klubu, ktorý chcel z výnosov financovať hokej, predovšetkým mládež. V Ružinove mala vzniknúť veľmi silná základňa mládežníckeho hokeja. Všetko za výraznej podpory starostu Kuboviča, ktorý ma požiadal, aby som o rok, po návrate z Minska, klub viedol," spomína Ľubomír Pokovič.

Prvé mesiace vyzerali optimisticky: „Keď som sa po roku vrátil z Minska, ako starosta Ružinova už pôsobil Slavomír Drozd. Vtedy som však nepredpokladal, že nová osoba starostu musí zmeniť aj plány s hokejom v Ružinove. Nastúpil som do funkcie generálneho manažéra, začali sme organizovať rôzne akcie, získali sme nových sponzorov. Postupne sme pod strechu štadióna slávnostne vyvesili megadresy Jána Filca, Jaroslava Haláka a Romana Kukumberga. Ako odchovancov Ružinova a vzory pre hokejovú mládež," pokračuje Ľ. Pokovič.

Klub sa postupne dostával vyššie a vyššie. „V prvej sezóne nám dobre fungovalo mužstvo mužov. Po základnej časti skončilo tretie. Rôznymi spôsobmi sme sa snažili pritiahnuť divákov. Vylepovali sme plagáty, čapovali sponzorské pivo či kofolu k lístku zadarmo atď. Chceli sme jednoducho v Ružinove niečo vybudovať. Na niektoré zaujímavé zápasy sa prišlo pozrieť aj vyše 2000 divákov. Dvere do tohto tímu boli otvorené mladým bratislavským hokejistom z Ružinova a zo Slovana, aby mali po juniorke ešte stále kde hrať. Tím mužov bol farmou Slovana a spolupráca po športovej stránke fungovala dobre. Neodmietli sme žiadnu požiadavku," vraví Ľ. Pokovič.

HK Ružinov rýchlo získal na vážnosti: „Tím bol slovenskému hokeju celkom užitočný, ale chceli sme, aby bol stále viac a viac užitočnejší aj obyvateľom Ružinova. Aby si ľudia zvykli chodiť na zápasy. Chceli sme si získať športovými úspechmi aj komunálnych politikov Ružinova. Tam sme však porozumenie nenašli, skôr naopak. Nešlo však len o materiálnu podporu. Napriek našim pozvaniam sa starosta Ružinova Drozd nezúčastnil počas dvoch rokov ani na jedinej akcii HK Ružinov. V druhom roku môjho pôsobenia v Ružinove sa Ružinovská televízia u nás neobjavila ani raz. TV Bratislava bola na zimnom štadióne prakticky každý týždeň, priestor nám venovali aj TA3 a STV. Len Ružinovská televízia ignorovala najväčší a najúspešnejší športový klub v mestskej časti Ružinov," zdôrazňuje Ľ. Pokovič.

Súčasného asistenta reprezentačného trénera najviac trápi, že na všetko doplatila mládež, ktorá tu mala ešte nedávno dobré podmienky: „Juniori, dorastenci a deviataci v Ružinove neplatili vôbec žiadne poplatky. Niektorým talentovanejším a sociálne slabším sme kupovali aj výstroj a hokejky. A ak rodič podpísal, že má sociálne problémy, chlapec hral v Ružinove zadarmo. V súvislosti s plánovaným prechodom komplexu pod správu hokejového klubu sa plánovalo aj úplné zrušenie poplatkov pre všetky kategórie. Výnosy z komerčných prevádzok mali financovať hokej. Ešte v júni 2008 som vystúpil na zasadaní miestneho zastupiteľstva v Ružinove. Poslancov sa mi podarilo presvedčiť, dokonca schválili uznesenie. Starosta Drozd ho však nepodpísal a z celej myšlienky nič nebolo. Naopak, nasledovali kroky jeho úradníkov, ktoré len sťažovali prácu v hokejovom klube," tvrdí Ľ. Pokovič

Ako na záver dodáva „naša aktivita nebola v Ružinove vítaná. Dospel som preto k názoru, že neustále bojovanie s úradom, kde by som naopak mal nájsť pomoc a podporu, nemá význam. Napriek radosti z úspechov našich mladých hráčov som sa rozhodol, že po druhej sezóne s prácou manažéra v Ružinove skončím. Sezónu sme skončili s vyrovnanými záväzkami, klub bol v poriadku a my sme sa rozlúčili," uzavrel Ľ. Pokovič.

(mm)

Páčil sa vám článok?