ME v raftingu boli pre bratislavské tímy úspešné

18.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nedávne majstrovstvá Európy v raftingu, ktoré sa uskutočnili v známom talianskom stredisku Val di Sole na rieke Noče, priniesli úspechy aj slovenským posádkam. Mužskej z BVS raft tímu a ženskej z družstva Mistral.

Muži z BVS tímu sa nestratili v konkurencii 26 posádok zo šestnástich krajín. “Prvý deň sa išiel šprint Head to Head R4.V šprinte sme skončili tretí a v Head to Head, kde vyštartujú dve posádky súčasne a ktorá príde prvá do cieľa, tá víťazí, sme skončili štvrtí. Druhý deň nasledoval šprint a Head to Head R6. V šprinte sme získali titul majstrov Európy pred Čechmi a Rusmi. V následnom Head to Head sme skončili na piatom mieste, keď vo štvrťfinále sme vypadli s Nemcami,” informoval člen posádky Peter Kmeťko.

“Tretí deň boli na pláne slalomy R6 a R4. Tu sme suverénne zvíťazili v oboch kategóriách a zlepšili sme si bilanciu z minulých majstrovstiev Európy v Rakúsku 2008, kde sme boli vicemajstrami Európy v tejto disciplíne. V maratóne R6 sme dojazdili na treťom mieste, čo nás v celkovom hodnotení zaradilo na druhé miesto. V R4 sme celkovo skončili tretí, v maratóne na ôsmom mieste,” pridal ďalšie úspechy Peter Kmeťko.

Okrem neho boli v posádke BVS raft teamu Jozef Kytka Jozef (kapitán), Martin Sobota, Ján Suchal, Tomáš Suchal, Jozef Szadvári, trénerom je Štefan Lukačovič, ktorý vedie posádku tretí rok, keď predtým bol trénerom rýchlostnej kanoistiky.

“Spolu jazdíme už jedenásť rokov, prvý raz sme si spolu sadli na raft v Čunove. Tam máme domácu vodu, kde trénujeme hlavne našu obľúbenú disciplínu slalom. Na majstrovstvá Európy sme sa pripravovali od zimy. Trikrát týždenne sme boli v posilňovni, okrem toho sme sa pripravovali v plavárni a behaním. Sústredenie sme mali v apríli na Australsko-ázijskom šampionáte konanom v Indonézií, kde sme súťažili ako neoficiálny účastník. Tu sme skončili celkovo na druhom mieste. Nasledovali preteky v Čunove - BVS Raft cup - kde sme zdolali reprezentácie Česka, Maďarska, Holandska aj Slovinska,” pokračoval Peter Kmeťko.

Ako dodal, “kategória, na ktorú sa sústreďujeme a dávame jej prednosť, je R6. Páči sa nám na nej, že je to o kolektíve a je to náročnejšie a rýchlejšie ako R4. Už o mesiac nás čakajú majstrovstvá sveta v Holandsku R4 v Zoemeetri na kópií olympijského kanála z Pekingu. Tu budú našimi najväčšími súpermi reprezentácie Brazílie, Japonska, USA, Ruska a Česka. V októbri sa uskutoční PreWorld R6 v Kostarike, na ktorom by sme sa tiež chceli zúčastniť.”

Spolu s mužmi sa na nedávnom európskom šampionáte predstavila aj ženská reprezentačná posádka Mistral Bratislava. Aj jej výsledky boli vynikajúce: R6 - slalom - 1. miesto, šprint - 1. miesto, H2H - 1. miesto, maratón - 2. miesto - celkovo R6 - 1 miesto, R4 - šprint - 4. miesto, slalom - 2. miesto, H2H - 2. miesto, maratón - 3. miesto - celkovo R4 - 2. miesto!

Zaujímavosti z prípravy prezradila členka posádky Júlia Pavelková: “Po dlhej zime v posilňovni, plavárni, nekonečných behoch a pádlovaní v Karloveskej zátoke sme presedlali na divokú vodu v Čunove. Úvod sezóny patril Európskemu poháru, kde sme skončili v slalome na 2. a 3. mieste a v šprinte R4 a R6 a maratóne R4 sme dopádlovali na víťaznej vlne. O týždeň neskor sme sa zúčastnili na pretekoch Európskeho pohára v rakúskom mestečku Wildalpen na rieke Salza, kde sme vyhrali Head to Head, slalom a maratón. Preteky boli veľmi náročné, pretože sa ochladilo na 6,5 °C a voda mala okolo 4 °C.”

Po majstrovstvách Európy budú ďalším vrcholom majstrovstvá sveta v Holandsku: “Po nich nás čakajú Európske poháre v Česku a v Nemecku, ak to financie dovolia, pocestujeme na predmajstrovské preteky do Kostariky, kde bude o rok svetový šampionát,” dodala Júlia Pavelková. Okrem nej sú v tohtoročnej posádke Hana Švarcova, Zuzana Čunderlikova, Monika Beňušova, Katarina Žilinkova, Simona Mičušikova, náhradníčky Veronika Kvetaková, Eva Rašek a Andrea Zererová Tím od roku 2004 spolupracuje s trénerom Štefanom Lukačovičom a posledné dva roky aj s Radom Orokockým a Milanom Petrovičom.

(db)

Páčil sa vám článok?