Petržalka má nádej, že sa vráti za Starý most

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Funkcionári Petržalky predstavili začiatkom týždňa nový znak svojho klubu, nové dresy a počas slávnostnej prezentácie zaznela aj zaujímavá informácia, že stále nie je definitívne vylúčený ani návrat za Starý most.

„Bolo by dobré, keby sa futbal vrátil do Petržalky k Sadu Janka Kráľa,“ povedal vrchný radca primátora Dionýz Hutár, čo, samozrejme, vyvolalo otázky na prípadný posun rokovaní s bývalým majiteľom klubu Ivanom Kmotríkom. Samotný Dionýz Hutár síce vzápätí svoju informáciu poopravil: „Zatiaľ je to nereálne...,“ ale v kuloároch nám niektoré zdroje potvrdili, že sa naozaj rokuje o prípadnom pôsobení Petržalky za Starým mostom.

Malo by ísť o dohodu na obdobie dvoch rokov, počas ktorých si klub postaví vlastný štadión. „Chceli by sme ho mať do dvoch rokov,“ prízvukoval predseda predstavenstva FC Petržalka 1898 Jozef Vengloš.

Po vypadnutí z Corgoň ligy a s novými majiteľmi nastali v Petržalke aj ďalšie zmeny. Dresy sa vrátili k pôvodnej farbe, budú čierno-biele a náhradnou farbou je zelená. Klub má aj nový znak, ktorý vybrali z vyše štyridsiatich návrhov. Pre fanúšikov sa pripravuje zákaznícka karta, fanshop či nová hymna.

Na 90 percent je zatiaľ isté, že od novej sezóny bude hrať Petržalka v areáli bývalého Rapidu v Prievoze (predpoludním o 10.30 h). „Štadión potrebuje určité úpravy, aby vyhovoval kritériám na 1. ligu, ale je pravdou, že súčasne ešte rokujeme aj o štadióne ŠKP v Dúbravke,“ priznal Jozef Vengloš.

Z kádra, ktorý vypadol, zostalo štrnásť hráčov, odišli tí, ktorým sa skončili zmluvy alebo hosťovania, želanie odísť prejavili aj dvaja hráči pod zmluvou. Počas týždňa by sa mala podpísať zmluva s novým trénerom (mal by ním byť Vladimír Koník), s prípravou sa začne 7. alebo 14. júna. 2010.

„Do 12. júna sa hrajú nižšie súťaže a keďže v nich máme vytypovaných nejakých hráčov, musíme počkať, kým skončia,“ vysvetlil Jozef Vengloš. „V kádri chceme mať šiestich skúsených hráčov a k nim plánujeme srdciarov a mladších futbalistov. Len v doraste nám napríklad skončilo dvanásť hráčov, približne piati by mohli dostať šancu v áčku“ doplnil generálny manažér Pavol Holeščák.

Funkcionári tvrdia, že hráči sa ani po vypadnutí neobrátili ku klubu chrbtom, naopak, cítia na vypadnutí z Corgoň ligy svoj podiel a chcú to vraj napraviť! „V novom klube plánujeme nastoliť nové vzťahy, aj preto budeme mať minimálne dvojročné zmluvy,“ tvrdí Jozef Vengloš.

Rozpočet klubu v novej sezóne bude asi milión eur a z tridsatich-štyridsiatich percent je naplnený. Dvanásť až štrnásť hráčov bude mať profesionálne zmluvy, rovnako ako päť trénerov pri mládeži a kompletný realizačný tím v áčku.

Od novej sezóny sa chce vrátiť na scénu aj Inter, ale s Petržalčanmi nemali žiadne rokovania o prípadnej spolupráci: „Ani my sme nad tým nerozmýšľali. Keby však Inter chcel hrať v Petržalke, nebudeme sa rokovaniam brániť,“ povedal Jozef Vengloš.

O prípadných cieľoch v novej sezóne ešte Petržalčania nechcú hovoriť. „Bolo by pekné vrátiť sa späť, ale znovu by sme mali problém so štadiónom. Radšej plánujeme postúpiť a mať už svoj štadión,“ uviedol Jozef Vengloš.

Člen predstavenstva a zástupca fanklubu Marek Mojto je zatiaľ optimistom: „Posledné kroky sme prijali pozitívne. Väčšine fanúšikov neprekáža dokonca ani zostup, pretože čím nižšiu súťaž hráme, tým viac štadiónov je pre nás vhodných a tým viac sa približujeme Petržalke. Najradšej by sme síce mali štadión na Sklodowskej, ale pre fanúšikov je prijateľný už aj Rapid. Určite viac než Pasienky. Boli tu fanúšikovia, ktorí tvrdili, že tam nikdy nevkročia. Dúfam, že do Prievozu bude chodiť viac ľudí ako na bývalý štadión Interu.“

Dušan Blaško

Páčil sa vám článok?