Súťaž v plávaní pre ľudí s mentálnym postihnutím

26.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ľudia s mentálnym postihnutím v Bratislavskom samosprávnom kraji budú súťažiť v plávaní. Preteky sa uskutočnia v piatok v areáli bazéna Univerzity Komenského (UK) Fakulty telesnej výchovy a športu (FTVŠ) na Lafranconi od 8:30 do 15:00. Organizátorom je kraj a Domov sociálnych služieb (DSS) prof. Karola Matulaya pre deti a dospelých.

Ako informovala Katarína Krapková z Kancelárie predsedu kraja, preteky sa stanú tradíciou. "Aj keď ide o prvý ročník súťaže regionálnych plaveckých pretekov, v skutočnosti sa konajú po druhý raz. Vlani organizátori pripravili ich nultý ročník, ktorým zisťovali, aký je o takýto druh súťaže záujem," uviedla Krapková.

"Naším zámerom je predovšetkým to, aby ľudia s mentálnym postihnutím mali radosť z pohybu. V súťaži nejde o čistotu plaveckého štýlu, ale o vzájomné stretávanie sa na podujatiach, ktoré umožnia znevýhodneným spoluobčanom prežiť radosť, zvýšiť sebavedomie a zlepšiť zdravotný stav," zdôvodnila riaditeľka domova Edita Kruzslíková.

Účastníci plaveckých pretekov budú súťažiť v plaveckých štýloch kraul a prsia, ale aj v prebrodení bazéna po šírke či v zmiešanej štafete voľným štýlom. "Výhercovia, teda prví traja v každej kategórii, získajú medailu a diplom, ostatní dostanú pamätnú keramickú medailu vyrobenú klientmi DSS prof. Karola Matulaya," spresnila Krapková.

Tento rok sa podľa nej prihlásilo 67 klientov z 15 zariadení. Medzi nimi je aj osem, ktorých zriaďovateľom je kraj - DSS Rozsutec, DSS Merema, DSS Hestia, DSS Javorinská, DSS Plavecké Podhradie, DSS Kampino, DSS Matulaya a DSS Senec.

(sita)

Páčil sa vám článok?