Inter Bratislava sa údajne presťahuje do Senice

15.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Veľká rekonštrukcia futbalového štadióna Interu na Pasienkoch, ktorá sa podľa slov generálneho riaditeľa ŠK Slovan Bratislava Dušana Tittela má začať už 25. mája 2009, vyvoláva otázniky o ďalšom osude prvoligového klubu "žlto-čiernych".

Bratislavský klub s bohatou 64-ročnou históriou a najmä s veľkou 300-člennou mládežníckou základňou je údajne na pokraji zániku. Podľa posledných informácií, ktoré sa objavili v slovenských médiách, by sa počas letnej prestávky malo A-mužstvo Interu zlúčiť s lídrom IV. ligy FK Senica a po tejto chystanej fúzii by sa malo odsťahovať na Záhorie.

Majster bývalého Československa z roku 1959 a dvojnásobný majster Slovenska z rokov 2000 a 2001 by mal po sezóne 2008/2009 vyprázdniť štadión, lebo jeho priestory po rozsiahlej rekonštrukcii až do vybudovania Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli budú slúžiť najmä pre potreby slovenskej reprezentácie a majstrovské zápasy bude na ňom hrať ŠK Slovan Bratislava a FC Artmedia Petržalka.

Ešte predtým, ako zverenci trénera "žlto-čiernych" Petra Fiebera st. nadobro opustia Pasienky, musí nový futbalový subjekt, ktorý z chystanej fúzie Interu so Senicou vznikne, v najbližších dvoch týždňoch do 31. mája 2009 podať na Slovenský futbalový zväz (SFZ) prihlášku do súťaže dospelých pre nasledujúci ročník 2009/2010 a musí oznámiť oficiálny názov, sídlo nového klubu a splniť všetky predpísané úkony okolo registrácie.

"Keďže sme od nikoho nedostali mandát vyjadrovať sa k rokovaniam, ktoré v týchto dňoch práve prebiehajú, budeme tento fakt rešpektovať. Informovať verejnosť iba o rozrobených veciach by z našej strany nebolo korektné. Veríme, že v priebehu najbližších dvoch týždňov budú veci vyriešené, potom všetko oficiálne oznámime na tlačovej konferencii. Dovtedy médiami prezentované fakty nebudeme ani dementovať a ani potvrdzovať," povedal prezident FK Senica Vladimír Včelka.

Ešte stručnejší ako šéf senického klubu Včelka bol hlavný tréner mužstva a športový riaditeľ klubu Ladislav Hudec, ktorý na otázku k chystanému zlúčeniu Senice a Interu stručne odvetil, že on sa k podobným veciam odmieta teraz vyjadriť. Zhodou okolností súčasný kouč tímu zo Záhoria bol dlhoročným hráčom Interu Bratislava a pod jeho taktovkou teraz v Senici hrá niekoľko bývalých interistov - Jozef Dojčan, Mário Závaterník a Marek Bončo.

Na avizovanom sťahovaní Interu z Pasienkov nezmení nič ani to, že práve Inter má už dlhé roky jednu z najlepších mládežníckych základní na Slovensku, ktorá nadviazala na mimoriadne úspechy žiackych a dorasteneckých mužstiev v bývalých federálnych súťažiach. Niekdajších špičkových hráčov, ktorí v minulosti pracovali s mládežou na celom procese chystanej "fúzie" mrzí iba to, že futbalové nádeje Interu zostanú bez štadióna a potrebného zázemia.

Bývalí hráči sa talentom z mestskej časti Bratislava - Nové Mesto venovali dlhé roky a teraz tristo detí zostane bez možnosti ďalšieho športového rastu. Najlepších z nich síce už začiatkom tohto roka získal susedný Slovan (belasí angažovali šesť starších žiakov a dvoch dorastencov - poznámka SITA), ale ďalší nádejní futbalisti z tejto osvedčenej liahne, ak im nepomôžu iné bratislavské kluby, asi s futbalom nadobro skončia.

Takisto končia aj zamestnanci Interu, ktorým koncom sezóny 2008/2009 vyprší platnosť zmlúv. "Deti, ktorým rodičia nedovolia denne samým cestovať na tréningy cez celú Bratislavu, s futbalom skončia - a asi si nájdu inú náplň voľného času. Možno mnohí z nich skončia pri počítačoch a automatoch. Je to veľká škoda, že takto nešťastne sa končí naša snaha vychovať talenty pre Inter i pre celý slovenský futbal. Žiaľ, tento šport sa bez dobrého finančného zázemia a podpory partnerov a mecenášov robiť nedá. My ju už dávnejšie nemáme," konštatoval nemenovaný skúsený mládežnícky tréner, ktorý dlhé roky pôsobil na bratislavských Pasienkoch.

(sita)

Páčil sa vám článok?