Nový futbalový štadión je stále len na papieri

6.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Dva mesiace prešli a dnes je jasné, že ak sa ešte začiatkom januára aspoň uvažovalo o začatí výstavby Národného futbalového štadióna, dnes sa už opatrne hovorí aj o jeho presunutí na leto.

 „Súčasná situácia, najmä vzhľadom na hospodársku a finančnú krízu, podobným projektom nežičí,“ priznal generálny riaditeľ futbalového Slovana Bratislava Dušan Tittel. Podľa jeho tvrdení síce belasí ešte tesne pred ligou rátali s eventualitou, že by jar odohrali na Pasienkoch a na Tehelnom by sa začali búracie práce, ale udalosti posledných dní vzali všetky optimistické nádeje.

Tehelné pole sa na jar búrať nebude a čoraz viac hrozí, že sa na ňom bude hrať aj v ďalšej sezóne. Ďalšou ranou pre budovacie snahy je totiž postoj vlády, ktorá jasne deklarovala, že futbalový štadión nie je jej prioritou a nevráti sa k nemu skôr ako po skončení krízy. V podstate je to aj logické vysvetlenie, pretože v polovici volebného obdobia by vláda iba ťažko vysvetľovala, prečo dáva peniaze na štadión, kde bude hrať svoje ligové zápasy Slovan a kde sa za celý rok odohrá maximálne päť-šesť reprezentačných zápasov.

Majitelia Slovana sa netajili zámerom, že uvažujú o spolupráci so štátom. Buď mal priamo participovať na jeho výstavbe, alebo by po jeho dostavaní splácal časť nákladov. Realita je však iná a Ficova vláda vie, že ak by v časoch, keď nezamestnanosť stúpa každou hodinou, dávala peniaze na podobné projekty, tak verejnosť bude určite proti.

Už teraz silnejú hlasy aj proti tomu, aby štát či mesto prispievalo na rekonštrukciu starého zimného štadiónu. Tu sa argumentuje, že je to priveľa peňazí (40 miliónov eur) na dvojtýždňové majstrovstvá sveta, pričom v ďalších rokoch bude halu využívať zase len súkromný klub. Ak by sa napríklad ako dôvod štátnych peňazí uvádzal iba svetový šampionát, potom by každý jeho deň vyšiel na takmer dva a pol milióna eur!

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú futbalisti na vedľajšej koľaji. Je však pravdou, že v Košiciach začínajú stavať moderný štadión pre takmer 20 000 divákov, ktorý by mal byť hotový do troch rokov...

Dušan Blaško
Páčil sa vám článok?