Národný futbalový štadión je v nedohľadne

10.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď hráči, tréneri, funkcionári a priaznivci ŠK Slovan Bratislava sa v superšlágri so Žilinou (2:0) v 17. kole ligovej jesene 22. novembra 2008 oficiálne rozlúčili s 66-ročným štadiónom na Tehelnom poli, široká "belasá" rodina si reprízu historickej derniéry na svojom športovisku môže niekedy v budúcnosti ešte minimálne jedenkrát zopakovať.

Súčasná svetová finančná kríza totiž všetkým veľkolepým projektom pod názvom "Národný futbalový štadión" urobila škrt cez rozpočet a všetko okolo nového športového stánku na Bajkalskej ulici za približne 99 miliónov eur zamrzlo na mŕtvom bode. A to aj napriek tomu, že už viac ako rok existuje memorandum o spolupráci medzi Slovenským futbalovým zväzom (SFZ), akciovou spoločnosťou Národný futbalový štadión a Magistrátom hl. mesta SR Bratislava. Spomínaný dokument jeho signatárom garantuje 50-ročný prenájom pozemkov pod súčasným Tehelným poľom v hodnote 25 miliónov eur za jednu korunu ročne.

Ako v tejto súvislosti agentúre SITA už niekoľkokrát pripomenul prezident SFZ František Laurinec, v súčasnosti na Slovensku a v blízkom okolí nie je investor, ktorý by do riskantného podniku s logom "NFŠ" išiel. Aj nadnárodná spoločnosť J&T, ktorá mala v minulosti s projektom NFŠ mimoriadne ambiciózne plány, začala svoju iniciatívu v tomto smere brzdiť.

Takže z mnohokrát avizovaného sťahovania "belasých" na susedný štadión Interu na Pasienkoch počas najbližších rokov nebude nič. Hráči zostali na svojom "materskom štadióne" a pomaly si zvykajú na to, že na ňom dohrajú celý súťažný ročník 2008/2009. "Už dlhšiu dobu sa medzi nami potichu hovorí, že jarnú časť Corgoň ligy by sme mali hrať na Tehelnom poli. Z pohľadu nás hráčov je to možno aj lepšie, lebo na ňom sme doma. Takže na jar by sme nemali mať problémy s adaptáciou na nové prostredie," povedal pre agentúru SITA obranca belasých Martin Dobrotka.

Debutant v slovenskej reprezentácii tak potvrdil skutočnosť, že kým vláda expremiéra Mikuláša Dzurindu s výstavbou nového športoviska v Bratislave predbežne súhlasila, vládny kabinet Roberta Fica ešte jasne a zreteľne nepovedal ani áno, ani nie. A v súčasných ekonomických podmienkach bez finančnej podpory štátu futbalový štadión pre slovenskú reprezentáciu nepostavia ani tí najbohatší investori.

Prezident SFZ síce stále vytrvalo tvrdí, že rokovania o budúcnosti Národného futbalového štadióna prebiehajú bez prerušenia, no búracie práce, ktoré sa na Slovane mali prvýkrát začať na jar 2007, zostali iba v plánoch, respektíve na papieri. V súvislosti s prvým termínom demolačných prác (jar 2007) sa častokrát hovorilo o bleskovej výstavbe celého objektu a v decembri 2009 mali budovatelia NFŠ slávnostne prestrihnúť pásku a urobiť prvý výkop.

Lenže v súčasnosti je polovica februára 2009 a na Tehelnom poli búracie mechanizmy ešte ani symbolicky nenaštartovali. Na Tehelnom poli - s výnimkou kabinetných sedení a rokovaní či posudzovaní niekoľkých projektov - neurobili nič, čo by dokazovalo nezvratný stav, že športovisko z vojnových rokov minulého storočia naozaj niekto zbúra, zmodernizuje, či postaví od základov.

Informácie zo sídla SFZ totiž po licenčnom seminári pre jarnú časť sezóny 2008/2009 hlásia jednoznačne: ŠK Slovan Bratislava bude jarné zápasy Corgoň ligy 2008/2009 hrať na Tehelnom poli - vždy v sobotu o 17.00 h. Výnimkou budú iba tie stretnutia, ktoré bude v priamom prenose z Tehelného poľa vysielať Slovenská televízia. A pamätné tričká zo symbolickej rozlúčky s Tehelným poľom zostanú priaznivcom belasých na pamiatku ako unikátny futbalový suvenír. Či skôr ako raritný dôkazový exemplár o krachu smelých plánov pod spoločným názvom "Národný futbalový štadión".

(sita)

Páčil sa vám článok?