Zrekonštruované kúpalisko v Lamači už otvorili

30.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruované kúpalisko v Lamači dnes slávnostne odovzdali do užívania verejnosti. "Kúpalisko, ktoré je budované podľa najnovších noriem, tak môžu Lamačania dosýta využiť vo svojich voľných chvíľach," povedal pri otvorení riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) Jozef Chynoranský.

Po prestrihnutí pásky primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským, lamačskou starostkou Oľgou Keltošovou a riaditeľom STaRZ-u Chynoranským bol pre návštevníkov pripravený kultúrny program. Predstavili sa napríklad mažoretky skupiny Tina a plavčíci predviedli ukážky záchrannej a prvej pomoci.

Voda zlákala aj bývalého starostu Lamača Petra Šramka, ktorý oblečený skočil do vody. Ako primátor dodal, na každého stého návštevníka kúpalísk, ktoré má v správe STaRZ, čaká darček - permanentka na návštevu bratislavských kúpalísk.

Pre návštevníkov je pripravený nový bazén, rozdelený na plavecký, detský a rekreačný, nová prevádzková budova, nové sociálne zariadenia, spevnené plochy, trávnaté priestranstvá, detské ihrisko, ihrisko pre plážový volejbal, vonkajšie stolnotenisové stoly a parkovisko.

Celý areál je bezbariérový. Kúpalisko stojí na mieste bývalého schátraného lamačského bazéna. V minulosti nebol o kúpalisko v Lamači veľký záujem, ale keďže sa aj táto mestská časť rozrastá, STaRZ počíta s tým, že ho bude navštevovať dostatočný počet ľudí.

Kúpalisko má kapacitu približne 500 ľudí denne. Celkové náklady na rekonštrukciu kúpaliska sa vyšplhali na viac ako 38 miliónov korún. Dospelí zaplatia za vstup 60 korún, študenti od 15 do 25 rokov 50 korún, deti od troch do 15 rokov, zdravotne ťažko postihnutí a seniori nad 62 rokov zaplatia 40 korún.

Kúpalisko Lamač bolo uvedené do prevádzky v roku 1961. STaRZ prevádzkovala kúpalisko od roku 1983. V dôsledku dlhoročnej prevádzky, nevhodného a zastaraného stavebného materiálu sa bazén postupne poškodzoval. Priebežné opravy však neboli dostatočne účinné. Začali sa objavovať aj problémy so spodnými a povrchovými vodami, preto bolo nutné kúpalisko po sezóne v roku 2002 uzatvoriť. Výstavba rekreačného areálu s kúpaliskom Lamač bola zaradená aj do programu priorít rozvoja hlavného mesta pre roky 2004 až 2006.

Rekonštrukcia sa začala už v roku 2003, kedy bola zabezpečená architektonická štúdia rekonštrukcie a modernizácie kúpaliska a neskôr projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a realizačný projekt. V júli 2006 začali kúpalisko rekonštruovať a modernizovať, vlani v septembri stavebné práce ukončili.

(sita)

Páčil sa vám článok?