Osud dámskeho klubu vraj je ešte otvorený

17.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď nekvalitné tehly rozobratej budovy bývalého Dámskeho tenisového klubu v areáli petržalského výstaviska Incheba dážď pomaly rozpúšťa, nie je vraj jeho osud celkom spečatený.

Vyplýva to z vyjadrenia generálneho riaditeľa a. s. Incheba Alexandra Rozina st. Kauza Domček ako taká sa pre Inchebu definitívne skončila udelenou pokutou. Pôvodne zamýšľali odvolať sa, pretože podľa svojich právnikov postupovali v zmysle platného stavebného povolenia z roku 2000. Vec by však odvolanie podľa A. Rozina neriešilo, pretože Incheba stále hľadá svoj budúci výzor, nielen pokiaľ ide o architektonické a urbanistické stvárnenie, ale aj náplň aktivít pre jednotlivé sektory areálu.

„Dnes nevieme povedať, kedy sa pustíme do ďalšieho budovania, lebo nemáme návrh, ktorý by nás oslovil. Prichádzajú námety, ktoré domček akceptujú, ale aj návrhy bez jeho zapracovania. Isté však je, že raz rozhodnutie padne, a preto neviem v tejto chvíli povedať, či to bude s domčekom, alebo bez neho,“ pokračuje A. Rozin.

Spolu s námestníkom Jozefom Kaliským však dodávajú, že vlastne to bola Incheba, kto prejavil snahu o záchranu domčeka pred desiatimi rokmi. Vtedy bol už objekt vlastne vymazaný aj z katastra, zostal stáť len ako súčasť staveništného zariadenia. Ministerstvo kultúry však nemalo záujem vyhlásiť objekt za pamiatku a Incheba sa nazdávala, aj nazdáva, že k záchrane spoločenských hodnôt by mal prispieť aj štát.

Viac-menej isté je dnes len to, že smerom k Einsteinovej ulici bude Incheba preferovať výstavnícke aktivity, pričom by sa mal zmeniť aj vzhľad výstavných hál orientovaných týmto smerom, južná strana areálu a jej pokračovanie k Dunaju zatiaľ nemajú pevný charakter ani vo víziách.

Isté je tiež, že ak sa o ochranu kultúrnych hodnôt nebude starať štát, teda ministerstvo kultúry a štátna pamiatková ochrana, budeme ich beznádejne stále rýchlejším tempom strácať.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?