Plavárni v „Bernoláku“ hrozí zánik

10.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Plavárni v Študentskom domove Juraja Hronca na Bernolákovej ulici vraj hrozí zánik. Upozornila nás na to čitateľka Kvetuša Ballová, ktorá napísala, že v plavárni je krátky oznam bez vysvetlenia, že od Nového roku končí.

Čitateľka sa zaujíma, kto a prečo mohol o tom rozhodnúť a ako má chápať „starostlivosť“ o zdravý rozvoj mládeže, ako aj udržania zdravotného stavu dôchodcov, ktorí mohli plaváreň využívať za prijateľné ceny.

Podľa riaditeľa študentského domova Františka Hulíka nie je napísané, že plaváreň končí. Rozhodnutie sa podľa neho presúva pravdepodobne na január, pretože o prevádzku plavárne prejavil vážny a seriózny záujem jeden subjekt. Ide podľa neho o to, že bazén je už za hranicou životnosti a náklady na energie sú vysoké. Najväčším problémom podľa neho je v tom, že škola ani športové oddiely nemajú peniaze na uhrádzanie nákladov.

„V Bratislave sa zavrelo v posledných rokoch možno dvadsať bazénov v školách,“ uviedol F. Hulík. Konštatoval, že stratu v nákladoch na prevádzku nedokážu zmenšiť ani občasní návštevníci plavárne z radov verejnosti. „Internáty sú financované z dotácií študentov na lôžko. To znamená, že študent môže platiť len za bývanie a nemôže znášať náklady občanov mesta, plaveckých oddielov či pedagogického procesu. To musí platiť škola, nie ubytovaní, “ uviedol riaditeľ F. Hulík.

Dodal, že študentský domov plaváreň zatvoriť nechce, ale jednoducho užívatelia nedokážu plaváreň zaplatiť. Plávanie je podľa neho finančne náročný šport. Vysvetlil, že v prípade bazéna v študentskom domove ide o bazén vysokej školy a nie bazén pre verejnosť. Univerzita má podľa neho ešte ďalšie tri bazény. F. Hulík dodal, že kvôli záchrane bazéna požiadali o pomoc aj ministerstvo školstva, no neúspešne. V plavárni je možné zaplávať si za 40 až 60 korún.

Po krachu prevádzky kúpeľov Centrál začiatkom 90. rokov mesto prevádzkuje a dotuje len jednu plaváreň s dvoma bazénmi na Pasienkoch, kde je vstupné 70 korún a pre dôchodcov 40 korún. Pre viac ako 400-tisíc obyvateľov hlavného mesta je to málo. Stavbu bazénov si rozmyslia aj súkromní investori, pretože náklady na energie stúpajú a trhová cena vstupenky do plavárne by bola zrejme pre bežného občana príliš vysoká na to, aby si ju mohol dovoliť kúpiť.

(rob)

Páčil sa vám článok?