Tipsport liga prvý raz aj na Slovensku

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Českému futbalu sa pred viac ako desiatimi rokmi podarila dobrá vec. Do života uviedli turnaj, ktorý sa pod názvom Tipsport turnaj hral počas zimnej prestávky a tímom z najvyšších súťaží pripravoval zaujímavé konfrontácie.

Vlani sa prvý raz na turnaji predstavil aj slovenský účastník - Petržalka - a tento rok sa dostal slovenský futbal ešte ďalej. Na umelej tráve Interu sa bude hrať jedna zo základných skupín podujatia pod novým názvom Tipsport liga!

Kým pred rokom Petržalka pod vedením trénera Štefana Horného skončila v brnianskej skupine tretia s jediným bodom, tento rok je práve Artmedia horúcim favoritom bratislavskej skupiny a úlohu sa jej pokúsia sťažiť Trnava, usporiadajúci Inter a jediný český zástupca - Brno. „Každý tréner víta možnosť zahrať si na kvalitnom turnaji. Slovenský futbal má málo možnosti konfrontácie s medzinárodným futbalom, preto je dobré, že teraz takúto šancu máme. Berieme to ako dobrý doplnok prípravy s možnosťou odohratia zápasov na kvalitných terénoch. Verím, že prídu aj diváci, ktorí budú určite hladní po futbale,“ zaželal tréner Artmedie Vladimír Weiss a pridal ešte jedno prianie: „Aj keď je to príprava, verím, že skupinu zvládneme tak, aby sme sa dostali až do Prahy, kde by sme odohrali ďalšie dva náročné zápasy, ktoré hráčom určite prospejú. Keď už o niečo ide, treba zabojovať, aby sa vyhralo!“

Zostávajúce dva slovenské kluby majú menšie ciele, pre nich je prvoradé, aby si preverili hráčov proti náročným súperom. „Bude to dobrá konfrontácia medzi Corgoň ligistami a našimi futbalistami. Máme dosť hráčov, ktorí najvyššiu súťaž hrali, alebo sa na ňu cítia, tak nech to teraz dokážu,“ tvrdí prezident Interu Milan Lônčík a tréner Vladimír Koník pridal: „Nebude to len príprava na jarnú časť, ale aj možnosť porovnania, aby sme nestratili kontakt s tímami z najvyššej súťaže.“

Celkove sa na turnaji predstaví 16 mužstiev, hrajú sa klasické 45-minútové polčasy. Každé mužstvo môže nominovať 18 hráčov, takže je povolených sedem striedaní. Pre víťaza turnaja je pripravených 300-tisíc českých korún, zdolaný finalista si príde na 100-tisíc, tretí tím na 50- a štvrtý na 30-tisíc českých korún. Záverečná časť sa hrá v posledný januárový víkend, v sobotu 26. a v nedeľu 27. januára v Prahe a postúpia do nej len víťazi jednotlivých skupín, ktorí sa najskôr stretnú v semifinále a v nedeľu v samotnom finále.

Bratislavská časť sa začala nedeľňajšími duelmi Trnava - Inter (3:0) a Brno - Petržalka (1:3), už vo štvrtok sa stretnú Petržalka s Interom a v sobotu sa čaká rekordná návšteva na stretnutí Trnava - Brno (len z Brna má prísť okolo 500 chuligánov, ktorých má podporiť rovnaký počet slovanistov). Umelá tráva na Pasienkoch je však na divácky záujem pripravená, usporiadatelia dokonca upravili tribúnku, aby mali fanúšikovia čo najväčší komfort.

(mm)

Nová petržalská posila Nascimento Silva Kléber sa v čierno-bielom drese predstavil už na turnaji Tipsport liga proti Brnu.
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?