Petržalku posilnil Brazílčan Kléber

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Futbalisti petržalskej Artmedie začali zimnú prípravu ako jeden z posledných tímov Corgoň ligy. V klube, no najmä v hráčskom kádri, prišlo k zaujímavým zmenám, ktoré majú mužstvo nasmerovať k jedinému jarnému cieľu - zisku majstrovského titulu, na ktorý v Petržalke čakajú od roku 2005!

Z odchodov najviac rezonoval prestup Martina Ďuricu do Žiliny, o Straku je záujem v Poľsko (tréner Radolský ho chce do Chorzówa, kde by sa stretol s Balážom a Fabušom) a Balázs Borbély by sa po návrate z Nemecka mal pobrať južným smerom - do rumunského klubu Politehnica Temešvár, kde už hráva ďalší slovenský reprezentant Brezinský a kde pôsobí bývalý hráč Žiliny Vršič.

V premiérový tréningový deň sa tak trojici kormidelníkov hlásilo 26 futbalistov, no namiesto úvodnej zaberačky sa dočkali iba ľahkého štyridsaťminútového výklusu v Sade Janka Kráľa. „Hlavným programom prvého dňa boli testy na zistenie maximálnej pulzovej frekvencie a maximálnej sily. Chlapci dostali na sviatky individuálne plány a podľa výsledkov vidieť, že väčšina ich vzorne plnila,“ prezradil asistent Michal Hipp, ktorý sa 24 hodín po premiérovom tréningu stal aj asistentom v ďalšom tíme - Ján Kocian si ho vybral ako svojho spolupracovníka pre slovenskú reprezentáciu.

Trojicu odchádzajúcich hráčov sa pokúsi nahradiť niekoľko nováčikov. Staronovým je Saláta, ktorý hosťoval v Banskej Bystrici, ale určite najväčším úlovkom doterajšieho prestupového termínu je Brazílčan Kléber, ktorého si funkcionári Artmedie všimli počas pohárových duelov s FC Mika z Arménska. Kléber je tvorca hry, patrí mu najmä stred ihriska a ako prezradil samotný hráč, na Slovensku sa mu zatiaľ páči: „Som spokojný s podmienkami v klube, verím, že sa to odrazí aj na mojich výkonoch. Do Petržalky som neprišiel strieľať góly, som tu na to, aby som ich najmä pripravoval,“ prezradil jeden z množstva Brazílčanov brázdiacich európske trávniky. Je zaujímavé, že Kléber mal v poslednom klube rovnaké úlohy ako plní v Artmedii špílmacher Kozák. „Myslím si, že tréneri mu nájdu dobré miesto v zostave, aby bol prínosom,“ neobáva sa o svoj post slovenský reprezentant. Ten však mal okrem prvých tréningov začiatkom januára aj ďalšie povinnosti, s funkcionármi Artmedie rokoval o novej zmluve, keďže tá stará sa mu práve teraz končila...

Petržalčania začali prípravu v domácich podmienkach, neskôr sa chcú presťahovať o kúsok ďalej do Šamorína: „V priebehu týchto dvoch týždňov by sme chceli skompletizovať káder, tak, aby v Šamoríne bol už jeho základ pohromade. Nevylučujeme však, že ak sa objaví ďalší vhodný typ futbalistu, že po ňom nesiahneme,“ tvrdil manažér Petr Kašpar.

Artmedia má v pláne okrem Tipsport ligy aj zájazd na Cyprus, kde by si v polovici februára mala dolaďovať formu na úvod ligy. Ešte pred tým ju však preveria zaujímaví súperi ako Honvéd Budapešť (16. januára v Dunajskej Strede), Ferencváros Budapešť (30. januára znovu v Dunajskej Strede) a tesne pred odletom na Cyprus na ihrisku Rapidu aj tretí maďarský tím - MTK (9. februára).

(mm)

Páčil sa vám článok?