Bratislava počas víkendu zažila nával

24.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

S obrovským záujmom verejnosti sa stretol štvrtý ročník podujatia Bratislava pre všetkých, keď mohli Bratislavčania i návštevníci mesta bezplatne využiť služby väčšiny mestských organizácií.

Zvýšený výskyt mimobratislavských značiek áut v meste dával tušiť, že akcia prilákala nielen Bratislavčanov, ale aj ľudí z blízkych i vzdialenejších miest a obcí. Záujem bol o všetko, počnúc vyhliadkovými jazdami Prešporáčikom či historickou električkou cez návštevu Primaciálneho paláca, vrátane možnosti nahliadnuť do kancelárie primátora, až po koncert v zrekonštruovanom areáli na Partizánskej lúke. „Podľa predbežných odhadov podujatie navštívilo asi stotisíc ľudí,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Veľký záujem bol aj o ZOO, kde v sobotu slávnostne privítali pár bielych tigrov, bez povšimnutia však nezostal ani pôsobivý koncert Mariána Vargu s Moyzesovým kvartetom na hrade Devín.

Záujemcovia využili možnosť zadarmo si zakorčuľovať na zimných štadiónoch, zaplávať si v plavárni na Pasienkoch, či navštíviť mestské múzeum i galériu. V nedeľu v lesoparku otvorili nový náučný dendrologický chodník, prvý raz sa k iniciatíve mesta v tomto roku pridala aj Bratislavská vodárenská spoločnosť, ktorá ukázala Bratislavčanom svoje múzeum na ostrove Sihoť. Po oba dni bolo možné aj vstúpiť do podzemných priestorov bývalej Kaplnky sv. Jakuba na Námestí SNP.

V tomto roku mala premiéru Bratislavská burza kníh, ktorú zorganizovala Mestská knižnica v Bratislave v spolupráci s ďalšími verejnými knižnicami v meste. Záujem prekročil všetky očakávania, v sobotu a v nedeľu zaznamenali asi 5000 návštevníkov. „Počas víkendu sa predalo asi 4000 kníh vyradených z knižničných fondov zúčastnených knižníc,“ povedal nám riaditeľ Mestskej knižnice Juraj Šebesta, ktorý upozornil, že burza pokračuje do piatka 27. apríla. Dobré ohlasy boli aj na ďalšie akcie Mestskej knižnice, napríklad na sobotňajší koncert poprednej skupiny world a ethno music Pressburger Klezmer Band v letnej čitárni Červený rak bolo zvedavých takmer 400 ľudí.

(juh)

Súčasťou podujatia Bratislava pre všetkých bola prvý raz aj burza kníh.
FOTO - Filip Malý

Páčil sa vám článok?