Na programe je sociálna oblasť a životné prostredie

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sérii našich rozhovorov so starostami jednotlivých bratislavských mestských častí pokračujeme aj v tomto vydaní, tentoraz sme sa pozhovárali so starostkou Podunajských Biskupíc Alžbetou OŽVALDOVOU (nezávislá).

Bývalý starosta v komunálnych voľbách nekandidoval a vy ste ako nezávislá uspeli proti silným straníckym kandidátom. Ako vnímate tento úspech aj vzhľadom na to, že miestne zastupiteľstvo mestskej časti je stranícke?

- Myslím si, že samospráva nie je o politických tričkách. Musím sa priznať, že keď som sa dozvedela výsledky volieb, bola som prekvapená, že som vyhrala. Potešilo ma to, pretože som išla do volieb s jasnou víziou, že Podunajské Biskupice potrebujú zmenu. Hneď na prvom zasadnutí miestneho zastupiteľstva sme si povedali, že nejde o to, kto má aké politické tričko, ale každý má zastupovať občana. Občania volia svojich poslancov a mali by sme pracovať v ich prospech. Mám pocit, že sa nám to zatiaľ darí. Podunajské Biskupice sú jednou mestskou časťou s troma volebnými obvodmi a problémy sa prelínajú. Treba si uvedomiť, a kde je potrebné niečo vyriešiť, alebo opraviť. Dúfam, že sa s poslancami vždy dohodneme.

Ani Podunajské Biskupice sa nevyhli zahusťovaniu zastavných častí obce ďalšou výstavbou. Bude sa v tom pokračovať?

- Na základe územného plánu z roku 1993 sa u nás začala bytová výstavba pod názvom Zóna Centrum. V rámci nej tu má pribudnúť ešte niekoľko ďalších bytových domov, no, žiaľ, akosi sa pozabudlo na vytvorenie vhodných komunikácií, čo neraz spôsobuje v okolí zóny zápchy. Na základe aj tejto výstavby sa počet obyvateľov v našej mestskej časti zvýšil a podľa evidencie obyvateľstva k 31. 12. 2006 mali Podunajské Biskupice vyše 22-tisíc obyvateľov. Máme aj niekoľko nájomných bytov na troch uliciach a pre sociálne slabších je k dispozícii ubytovňa. Mojou prioritou nie je už ďalšie zahusťovanie na Dolných honoch a Medzijarkoch, ale skôr výstavba rodinných domov napríklad v smere na Rovinku. Výstavba sa tu už začala a vznikli tu dve nové ulice.

Ako jedna z mála mestských častí nie sú Podunajské Biskupice kompletne odkanalizované. Kedy sa dočkajú starí Biskupičania napojenia na verejnú kanalizáciu?

- Problémom zostáva dobudovanie kanalizácie v pôvodnej starej obci. Keďže Európska únia požaduje dobudovanie kanalizácie všade tam, kde nie je, do roku 2010, dúfam že sa nám to podarí aj vďaka Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a kohéznym fondom (eurofondom).V starej časti nám zostáva odkanalizovať ešte asi pätnásť ulíc.

Za bytovou výstavbou v Bratislave spravidla zaostáva rozvoj služieb pre nových obyvateľov. Majú podobný problém aj Podunajské Biskupice?

- Pokiaľ ide o služby pre obyvateľov, nie sme na tom najlepšie. Je tu Billa, Lidl, Baumax, no v prípade, že sa prijme územný plán hlavného mesta, tak v smere na Rovinku bude miesto aj na vybudovanie polyfunkčného areálu, ktorý by mal priniesť plnohodnotné služby obyvateľom.

Podunajské Biskupice bezprostredne susedia so Slovnaftom, ktorý však patrí do katastra Ružinova. Aj preto vaša mestská časť nemá z jeho susedstva žiadny profit, ten majú Ružinovčania a Biskupičanom zostávajú akurát negatíva... Je vôbec možné túto situáciu riešiť?

- Občania a poslanci už dávno bojujú o to, aby sa pôvodný katastrálny stav zmenil. Je to ťažko riešiteľný problém. Chcem sa stretnúť so zástupcami Slovnaftu a poprosiť ich, aby nám pomohli, pretože fungujú vlastne v našej mestskej časti. Budeme o to bojovať rovnako, ako občania od roku 1994 bojujú o vrátenie dvoch cintorínov do správy mestskej časti. Myslím si, že ak ide o žiadosť miestnych obyvateľov, tak by sa im malo vyhovieť.

Nezávideniahodná je situácia v doprave. Ču už ide preťaženú Ulicu svornosti, alebo križovatka Slovnaftárska - Popradská. Budete túto situáciu riešiť a ako?

- Na májové mestské zastupiteľstvo chcem predložiť návrh na rozšírenie Ulice svornosti, pretože z južnej strany práve po nej prichádza dennodenne veľké množstvo áut. Ju tu však problém s pozemkami pri ceste, ktoré patria súkromníkom alebo majiteľom, ktorí zatiaľ nie sú známi. V tejto situácii by nám pomohlo aj vybudovanie tzv. nultého obchvatu. To by zásadne uvoľnilo túto komunikáciu, z ktorej odbočujú vodiči priamo do uličiek mestskej časti v snahe vyhnúť sa zápcham. Naši obyvatelia sa potom najmä v špičke nemôžu dostať von z vlastných dvorov. Tzv. nultý okruh, alebo obchvat by mal viesť z Petržalky cez Dunaj popri okraji Podunajských Biskupíc a niekde za Vrakuňou by sa napájal na diaľnicu D1. Tieto veľké projekty sú na pleciach magistrátu, mestská časť ich vyriešiť nemôže.

Železnice plánujú obnoviť niektoré zastávky v meste. Pomohlo by vám v tejto súvislosti vlakové prepojenie Podunajských Biskupíc s centrom mesta? Ako ste spokojná s MHD vo vašej mestskej časti?

- My by sme to, samozrejme, privítali aj preto, lebo železničná trať vedie okrajom mestskej časti a nedošlo by k zahusťovaniu dopravy. Aj keď množstvo Biskupičanov jazdí vlastnými autami, myslím si, že našou časťou jazdí málo liniek, hoci v okolí sídlisk jazdia aj trolejbusy.

Spomínali ste, že v Podunajských Biskupiciach je zanedbávaná najmä sociálna oblasť, školstvo, alebo aj starostlivosť o mládež a starších občanov. Ako to chcete zmeniť?

- Pokiaľ ide o školy, chcela by som ich činnosť zachovať. Verím, že vzhľadom na prírastok obyvateľov sa budú spolu s materskými školami plnohodnotne využívať a samospráva im v tom chce pomáhať. Už v súčasnosti sme pre starších občanov a dôchodcov ponúkli možnosť lacnejšieho stravovania aj v školských jedálňach. Ďalej pre každé novorodeniatko sme odsúhlasili vyplatenie jednorazovej sumy vo výške 1000 korún. Dôležitá bude aj rekonštrukcia zanedbaných detských ihrísk. Všetkých šestnásť, ktoré máme, sú v dezolátnom stave a potrebujú nutne opraviť. Jediné nové ihrisko je veľmi malé a nespĺňa očakávania a potreby detí. Už som oslovila aj niektorých investorov, aby nám ich pomohli opraviť. Do leta by sme ich chceli dať do poriadku - je to odvážny plán, ale investori sa pomoci nebránia. Máme tu aj peknú knižnicu, v ktorej chceme dokončiť letnú čitáreň. Pokiaľ ide o kluby dôchodcov, tak jeden máme na Medzijarkoch a jeden v starej časti Podunajských Biskupíc. Chýba nám ešte klub na Dolných honoch, ktorý v blízkej budúcnosti plánujeme zriadiť. V súvislosti s otvorením nového obchodného domu Tesco by sme chceli vytvoriť pešiu, oddychovú zónu, ktorá by viedla od obchodného domu až po trhovisko na Dolných honoch. Mala by charakter parku s lavičkami a zeleňou. Okrem toho potrebujeme opraviť chodníky, ale aj cesty, ktoré patria pod našu správu. Peniaze na spomenutú obnovu a výstavbu by sme chceli získať aj prostredníctvom eurofondov, ktoré Európska únia poskytuje na obnovu sídlisk.

Zhováral sa Robert Lattacher
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?