Nový územný plán budú poslanci schvaľovať v máji

18.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Návrh územného plánu mesta Bratislava, ktorý mali mestskí poslanci opätovne schvaľovať na budúci štvrtok, sa dostane až na májové zasadnutie zastupiteľstva. Dôvodom je dovolenka bratislavského primátora Andreja Ďurkovského.

"Som vtedy na dovolenke, preto som odporučil, aby sme sa územným plánom zaoberali, až keď budem prítomný na zasadaní zastupiteľstva, teda v máji," uviedol Ďurkovský pre agentúru SITA. Podľa Ďurkovského návrh ÚP v máji zastupiteľstvo schváli aj napriek tomu, že bratislavskí občianski aktivisti a predstavitelia ochranárskych združení vo februári tohto roka vyhlásili, že do rokovania o dokumente sa pokúsia poslancov presvedčiť, aby zaň nehlasovali. V opačnom prípade chcú požiadať o stavebnú uzáveru v celej Bratislave dovtedy, kým problematické časti schváleného návrhu magistrát znovu prerokuje a nechá schváliť zastupiteľstvom.

Ochranári a občianski aktivisti návrhu ÚP vyčítajú formálne nedostatky, nezrozumiteľnosť, neaktuálnosť a v niektorých prípadoch nesúlad so zákonom. Ďurkovský pre agentúru SITA pripustil, že aktualizovanie plánu v tých častiach mesta, kde to bude potrebné, sa začne hneď po jeho schválení. "My máme záujem, aby územný plán bol prijatý ako záväzný dokument a aktivisti sa môžu zúčastňovať pri jeho aktualizácii a tam budú zohľadňované aj ich pripomienky," dodal Ďurkovský.

Návrh ÚP malo schváliť minulé zastupiteľstvo v septembri, nezískal však potrebnú trojpätinovú väčšinu hlasov. Poslancov zrejme ovplyvnili vyhlásenia občianskych aktivistov a ochranárov, ktorí chceli v prípade schválenia ÚP podať podnet na prokuratúru pre nedostatočné verejné prerokovanie a nezapracovanie pripomienok od občanov. Aktivisti poslancov k nepodporeniu návrhu ÚP vyzvali otvoreným listom, na volených zástupcov apelovali aj počas zastupiteľstva transparentmi s nápismi "Ako budete hlasovať, v prospech občanov alebo investorov?" alebo "Chceme stromy, nielen domy."

Návrh ÚP sa pripravoval viac ako deväť rokov, v súčasnosti platí plán z roku 1976 s doplnkami z rokov 1982 a 1985, aktualizovali ho v roku 1993. ÚP je základným nástrojom pri rozvoji mesta, rieši priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia s výhľadom na najbližších približne 25 rokov. Centrum Bratislavy by sa malo podľa ÚP rozvíjať najmä pri Dunaji, ľavý breh čaká výstavba výškových budov, polyfunkčných objektov v zóne Pribinova, na Podhradí, na pozemkoch Parku kultúry a oddychu. Na pravom brehu sa okrem výstavby rýchlodráhy z Janíkovho dvora po Šafárikovo námestie počíta s vybudovaním nového celomestského centra medzi Starým a Prístavným mostom. Dobudovať by sa tam mala protipovodňová ochrana. Rozsiahla výstavba by mala byť aj v mestských častiach Rača a Vajnory. ÚP tu navrhuje vilové štvrte, technologické centrá a zmenu využitia mnohých areálov. Nová mestská štvrť by mala vzniknúť aj na severozápade mesta, tam ÚP počíta s výstavbou vilových štvrtí, nákupných a zábavných centier a športovísk. Tisícky bytov, nákupné a biznis centrá, či športovo-rekreačný areál by mali byť na juhu Petržalky, s výstavbou logistického centra sa počíta pri Letisku M. R. Štefánika.

(sita)

Páčil sa vám článok?