Výmena nebude, mesto budovu DPOH kúpi

17.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Budovu, v ktorej ešte nedávno sídlilo DPOH, kúpi mesto do svojho vlastníctva. Dohodli sa na tom zástupcovia mesta a ministerstva kultúry. Pôvodne chcelo mesto získať budovu zámennou zmluvou.

Zámenná zmluva nie je podľa právnikov možná. Preto sa podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej dohodlo mesto s ministerstvom na kúpe. Dodala, že hlavné mesto ponúkne na predaj ministerstvu kultúry budovu na Židovskej ulici 17 a pozemky pod historickou budovou Slovenského národného divadla.

Cenu budovy DPOH, ktorú chce magistrát získať, môže ministerstvo kultúry ešte znížiť, ak ju bude mesto využívať na poskytovanie verejnoprospešných služieb. Podľa hovorcu Jozefa Bednára v prípade dodržania tejto podmienky a využívania majetku vo vlastnom mene, môže byť cena za odpredaj aj nižšia, ako je 50 percent z primeranej hodnoty, teda menej ako 118 miliónov korún.

Podľa Bednára do úvahy prichádza uzatvorenie troch kúpnych zmlúv. Jedna sa týka samotného predaja budovy DPOH spolu s pozemkom. Na základe druhej by SND kúpilo od mesta pozemky pod prístavbou historickej budovy SND a na základe tretej zmluvy by Slovenské národné múzeum kúpilo od mesta Zsigrayovu kúriu, v ktorej sídli Múzeum židovskej kultúry. „Súhrnná cena by korešpondovala s cenou, za ktorú by mesto získalo budovu DPOH aj s pozemkom,“ dodal J. Bednár.

Predbežný súhlas na získanie budovy DPOH výmenou dalo mestské zastupiteľstvo primátorovi ešte minulý rok. Tohtoročná zmena uznesenia hovorí už o finančnom vyrovnaní. V záujme zachovania prevádzky divadla rozdiel v cene nehnuteľností splatí mesto investíciami na rekonštrukciu budovy.

„Hlavné mesto má morálnu povinnosť zachovať budovu DPOH ako divadlo nielen preto, že je takto vnímaná už desiatky rokov, ale aj preto, lebo ku kvalite života patrí aj možnosť kultúrneho vyžitia. Snažíme sa o to, aby po odsťahovaní Činohry SND, nezostala budova prázdna a aby nebola snaha zmeniť jej využitie na iné, ako je kultúra,“ povedal primátor Andrej Ďurkovský ešte vlani v októbri.

(rob)
Páčil sa vám článok?