Mesto predalo obe kiná s podmienkou zachovať ich

3.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo minulý týždeň odsúhlasilo predaj budov na Hviezdoslavovom námestí 17 a na Námestí 1. mája 1, v ktorých sídlia kiná Mladosť a Hviezda.

Poslanci tak urobili na návrh poslanca Štefana Holčíka, podľa ktorého zastupiteľstvo už o tomto predaji rokovalo a nie je dôvod ho odkladať. Historickú budovu na Hviezdoslavovom námestí 17, v ktorej sídli aj kino Mladosť, získa spoločnosť Tera Trade za 43,1 milióna korún.

Táto spoločnosť je vlastníkom susedného objektu a kúpou domu na Hviezdoslavovom námestí 17 a jej rekonštrukciou by dokázala sceliť tieto objekty s možnosťou využiť ich na rôzne funkcie, vrátane kultúrnych. Nejde o neznámu spoločnosť, ako sa nedávno vyjadril bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, v nedávnej minulosti mestu pomohla úspešne urovnať zložitý majetkovoprávny stav domu na Michalskej 22-26, čo okrem iného viedlo vlani k opätovnému otvoreniu časti mestskej priekopy s letnou čitárňou a expozície farmaceutického múzea U Červeného raka.

Budovu na Námestí 1. mája, v ktorej sídli kino Hviezda, má získať spoločnosť Bioscop Hviezda Bratislava za cenu 60,1 milióna korún. V rozprave odznel návrh zvýšiť túto cenu na 70 miliónov, pozmeňovací návrh však neprešiel.

Oba predaje boli zaradené už do programu februárového zasadnutia mestského zastupiteľstva, ale pod vplyvom protestov občianskych aktivistov ich vtedy primátor A. Ďurkovský stiahol z rokovania. Minulý týždeň sa o nich rokovalo opäť, pričom poslanci podmienili oba predaje tým, že kupujúci musia zachovať súčasnú prevádzku kín minimálne desať rokov od podpisu zmluvy. V prípade kina Mladosť, ktoré stále funguje, predaj podmienili zachovaním jeho prevádzky až do reálneho začatia stavebných a rekonštrukčných prác. Návrh zakotviť v zmluvách pokutu za nezachovanie funkcie kina vo výške polovice kúpnej ceny nehnuteľností neprešiel.

(juh)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?