Poslanci sa rozhádali pre účasť v dozornej rade

3.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zdá sa, že staromestská povolebná idylka sa skončila. Dôvodom sa stali nominácie miestneho zastupiteľstva do dozorných rád spoločností s majetkovou účasťou mestskej časti Staré Mesto.

Škrípať to začalo vo volebnej koalícii SDKÚ-DS, DÚ, SZ, OKS, ktorá po decembrových komunálnych voľbách obsadila väčšinu staromestského miestneho zastupiteľstva (26 mandátov z 37). Napätie vzniklo medzi SDKÚ-DS (16 mandátov) a OKS (5 mandátov) pri nominácii členov dozornej rady v obecnej spoločnosti R.B.I., ktorá spravuje v Starom Meste niektoré nehnuteľnosti.

Poslanecký klub SDKÚ-DS (celkom 17 mandátov) totiž nesúhlasil s nomináciou OKS, ktorá do dozornej rady presadzovala poslanca a vicestarostu Petra Tatára (OKS). Poslanci za SDKÚ-DS však spochybnili odbornú spôsobilosť poslanca Tatára, ktorý je pôvodným povolaním lekár, a odmietli jeho nomináciu podporiť. Poslanecký klub OKS+nezávislí (celkom 8 mandátov) preto na protest stiahol nominácie svojich poslancov do ďalších orgánov spoločností s majetkovou účasťou mestskej časti.

Všetky miesta v dozorných a správnych radách tak obsadili poslanci z SDKÚ-DS, DÚ a trochu prekvapujúco aj z poslaneckého klubu Smer-SD, HZDS-ĽS (5 mandátov). Zástupca Smeru sa dokonca dostal do dozornej rady R.B.I., za čo bude dostávať odmenu 2500 korún mesačne.

Ako sa vyjadrili viacerí zo zainteresovaných, tento spor by nemal ohroziť povolebnú spoluprácu SDKÚ-DS, DÚ, SZ, OKS a neznamená automaticky spoluprácu pravicovej SDKÚ-DS a ľavicového Smeru-SD. Skôr ide o dôsledok dávnejšieho rozdelenia Demokratickej strany, keď časť jej členov založila OKS a zostávajúci členovia DS sa neskôr spojili s SDKÚ.  Určitá nedôvera medzi bývalými spolustraníkmi zrejme pretrváva a po rokoch sa prejavila práve v bratislavskom Starom Meste.

(brn)

Páčil sa vám článok?