Stopli podporu investícií pre Šinkovské

29.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Vajnory odstupuje od prípravy výstavby komunikácie a inžinierskych sietí v lokalite Šinkovské. Minulý štvrtok o tom rozhodli poslanci miestneho zastupiteľstva.

Investíciu za asi 30 miliónov korún začalo pripravovať bývalé vedenie mestskej časti, pričom predstava bola taká, že túto sumu medzi sebou vyzbierajú obyvatelia tejto lokality a obec to bude garantovať. Do dohodnutého termínu však zaplatila len časť vlastníkov pozemkov.

Predchádzajúce vedenie Vajnôr plánovalo chýbajúcu sumu vykryť úverom, terajší starosta Ján Mrva to odmieta. „Obec vynaložila len na projektovú dokumentáciu poldruha milióna korún,“ povedal nám. „Ja si nedovolím úverovať obec, keď nemám garantované, že mi občania, ktorí sa pripoja na inžinierske siete, tieto prostriedky aj zaplatia.“ J. Mrva považuje za nezodpovedné, že bývalé vedenie pripravilo verejné obstarávanie na 30-miliónovú zákazku, keď mestská časť mala na účte jedenásť miliónov. „Devín, ktorý je dnes v nútenej správe, je pre mňa mementom,“ zdôraznil J. Mrva.

Ako dodal, neexistuje právny mechanizmus, aby mestská časť zaviazala neplatiacich vlastníkov pozemkov v Šinkovskom zaplatiť. Preto sa rozhodol nezaťažiť rozpočet Vajnôr úverom z dôvodu nedobytnosti príspevkov od vlastníkov pozemkov, čo poslanci odobrili.

Vajnory sa budú snažiť o dohodu s akciovou spoločnosťou STRABAG, ktorá mala infraštruktúru v Šinkovskom vybudovať a ukončiť zmluvu o dielo, ktorú s ňou uzatvorila vlani v októbri. Je predpoklad, že spoločnosť STRABAG si bude uplatňovať nárok na náhradu ušlého zisku, pričom by mohlo ísť o sumu asi pol milióna korún.

(juh)
Páčil sa vám článok?