Návštevníkov Bratislavy stále pribúda

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa teší už niekoľko rokov neutíchajúcemu záujmu turistov. Nedosahuje síce také výrazné výsledky v absolútnych číslach, ale prírastok počtu zahraničných turistov je vysoko nad priemerom európskych miest.

Za prvý polrok minulého roku navštívilo Bratislavu spolu 321 345 turistov, čo predstavuje nárast oproti rovnakému obdobiu roku 2005 o 12,7 percenta. Domáci návštevníci sa pritom na celkovej návštevnosti podieľali 35 percentami. Za prvých šesť mesiacov roku 2006 navštívilo Bratislavu spolu 207 469 zahraničných turistov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2005 sa tak ich počet zvýšil o takmer 16 percent.

Najviac zahraničných návštevníkov prišlo už tradične z Nemecka a z Českej republiky. V poslednom období však vídať v Bratislave čoraz viac britských a talianskych návštevníkov, ktorí sem prichádzajú zväčša za zábavou. Bratislava sa tak ako Praha pred niekoľkými rokmi stala obľúbeným miestom britských „stag parties“. Bratislavu objavujú stále viac i Rakúšania. Neustále sa rozširujúce a zlepšujúce sa spojenie Viedne s Bratislavou láka. Od 1. júna sa otvorilo i pravidelné lodné spojenie s Viedňou komfortným katamaránom, ktoré radi využívajú najmä Viedenčania.

Na celkovom náraste sa podieľajú najmä krajiny ako Veľká Británia, Taliansko, Francúzsko, teda destinácie, odkiaľ návštevníci prichádzajú väčšinou letecky. Nárast počtu turistov podnietil i rozvoj ubytovacích kapacít v Bratislave. V súčasnosti je v meste spolu 76 komerčných ubytovacích zariadení všetkých kategórií a tried. Tento počet však vôbec nestačí, čo má vplyv na rast cien ubytovania.

(juh)

Páčil sa vám článok?