Starostovia mestských častí chcú zákon o Bratislave

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prijatie nového zákona o Bratislave v dostatočnom predstihu pred budúcimi komunálnymi voľbami považuje Regionálne združenie mestských častí Bratislavy za prioritu vo svojej činnosti.

Práve návrh zákona o mestských častiach, ktorý predložil primátor Andrej Ďurkovský, sa stal kameňom úrazu komunikácie medzi magistrátom a združením. Ako uviedol novozvolený predseda združenia Richard Frimmel, mestské časti odmietajú centralistický prístup magistrátu, lebo prenesené výkony štátnej správy v prevažnej miere zabezpečujú miestne samosprávy a nie hlavné mesto. Preto v novom zákone o Bratislave budú žiadať vyššie kompetencie. Členovia združenia namietali aj zákon o financovaní neštátnych škôl a školských zariadení, na ktoré budú musieť prispievať mestské časti. Pritom tohtoročné štátne dotácie podľa ich názoru budú stačiť len na prvý polrok prevádzky.

Starostovia sa stretli po prvý raz po decembrových komunálnych voľbách. Predsedom Regionálneho združenia mestských častí Bratislavy sa opätovne stal novomestský starosta Richard Frimmel. Podpredsedom sa stal starosta Devínskej Novej Vsi Vladimír Mráz. Starostovia rozhodli aj o zložení deväťčlennej Rady združenia, ktorá má svojou náplňou okrem iného aj nahradiť zrušený Klub starostov mestských častí. Preto jej počet z doterajších štyroch členov zvýšili na deväť, aby mala nadpolovičné zastúpenie mestských častí. Okrem Frimmela a Mráza sú jej členmi Andrej Petrek zo Starého Mesta, Dušan Antoš z Rusoviec, Milan Ftáčnik z Petržalky, Slavomír Drozd z Ružinova, Ján Zvonár z Rače, Oľga Keltošová z Lamača a Vladimír Kubovič zo Záhorskej Bystrice.

O zrušení Klubu starostov rozhodli ešte 5. januára štyria opätovne zvolení starostovia Frimmel, Mráz, Antoš a Kubovič. Podľa nich bol zbytočný, keďže jeho zloženie bolo totožné so zložením regionáolneho združenia. "V klube sme riešili mnohokrát tie isté problémy ako v združení, len s tým rozdielom, že výstupy voči iným subjektom mohli ísť len pod hlavičkou združenia, ktoré má právnu subjektivitu," skonštatoval Frimmel. Pre rozšírenie kompetencií RZMČ sa ročný členský príspevok mestských častí zvýšil z 50 na 70 halierov na obyvateľa.

(tasr, sita)

Páčil sa vám článok?