Samospráva na sútoku Moravy a Dunaja začala rázne

17.1.2007
Páčil sa vám článok?

Za šesť týždňov od volieb sa samospráva mestskej časti Devín zišla trikrát a podľa novej starostky Ľubice Kolkovej sa pomaly stavia na nohy. Otvorená však zostáva, ako bude na jej život vplývať starý stámiliónový dlh.

 „Vidím situáciu celkom čiernu a práve preto s tým treba niečo robiť,“ povedala nám Ľ. Kolková. Úrad pomaly začal obnovovať aj stavy pracovníkov, pretože bývalý starosta Jozef Paczelt ich niekoľko prepustil - medzi nimi aj takých, bez ktorých je chod úradu nemožný. „Funkciu vedúceho úradu netreba znovu obsadzovať,“ hovorí starostka, „ale my sme zostali aj bez ekonóma a daňového úradníka. No už máme nového ekonóma, pomaly sa dostávame do obrazu.“ Jednako však nebude možné vysloviť ani najopatrnejšiu prognózu o najbližšej budúcnosti Devína skôr ako v apríli.

Obec bude fungovať na provizórnom rozpočte ešte aj vo februári, potom by sa mohlo začať postupovať podľa bežných pravidiel, hoci finančné zdroje zatiaľ nevedia vyčísliť. Starostka odmieta medializovanú informáciu o rapídnom poklese dlhu, ktorý priviedol Devín do nútenej správy. Pred rokom dosahoval dlh takmer 800 miliónov, v priebehu roka sa ho podarilo znížiť asi o 250 miliónov korún, zostatok je však výrazne vyšší ako sto miliónov, ako uviedli niektoré médiá. Ľ. Kolková však konštatuje, že s núteným správcom vychádza nová samospráva korektne. To naznačuje, že by Devín mohol prežiť rok 2007 s vyrovnaným rozpočtom.

(gub)

Páčil sa vám článok?