VIZUALIZÁCIE: Magistrát predstavil nové riešenia priestorov na Vazovovej a Mudroňovej

30.4.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto predstavilo finálne riešenia priestorov na Vazovovej a Mudroňovej ulici. Viac nám prezradil hovorca magistrátu Peter Bubla.

"Dočasné riešenia v rámci týchto dvoch projektov vyvolali mnohé reakcie a sčasti aj oprávnenú kritiku. Konečná podoba stavebných riešení, ktoré vzišli práve zo skúseností a spätnej väzby obyvateliek a obyvateľov k dočasným riešeniam, prinesie skutočné zlepšenie kvality, obsluhy a hlavne bezpečia detí na týchto citlivých miestach," uviedol Bubla.

Jedným z hlavných cieľov úprav na Vazovovej bolo podľa magistrátu zmeniť geometriu a polohu križovatky s Mýtnou, kde sa pohybuje veľa detí cestou do školy a autá do tejto križovatky vchádzali veľkou rýchlosťou. Umiestnením jazdného pruhu do bezpečnejšej polohy, vytvorením nového priechodu pre chodcov a miest na krátke zastavenie, vznikol aj nový priestor vymaľovaný farbou na asfalte, ohraničený plastovými kuželmi. "Treba zdôrazniť, že vznik tohto priestoru bol iba vedľajším produktom, a určite to nemal byť priestor na hranie, ako niektorí tvrdili. Pravdou však je, že vymaľovaná plocha pôsobila mätúco a mohla byť využitá efektívnejšie," informoval hovorca.

Zdroj: ms

Súčasná situácia na Vazovovej.

Zdroj: ac

​​Súčasná situácia na Mudroňovej.

Vo finálnom stavebnom riešení zostáva veľkosť novej plochy aj nové usporiadanie križovatky takmer rovnaké, ako to bolo v dočasnom riešení. Využitie a charakter novej plochy sú však iné. Po novom tu majú byť kvalitné dláždené koridory pre peších oddelené od cesty zelenými pásmi a obrubníkmi, množstvo novej zelene a stromy tam, kde bol kedysi asfalt, stojany na bicykle, lavičky, úplne nový priechod tam, kde doteraz ľudia príliš často prebiehali cez cestu, a tiež miesto na krátke zastavenie áut. Úpravami na Vazovovej má byť vytvorených 10 miest na parkovanie alebo vykladanie. Toto možno považovať podľa magistrátu za win-win riešenie z pohľadu bezpečnosti aj obsluhy.

Zdroj: Magistrát

Vizualizácia - Vazovova pred prvými úpravami a v budúcnosti.

Pokiaľ ide o ZŠ Mudroňova, situácia pri vyzdvihovaní detí zo školy ukázala, že miesta na vyzdvihnutie zďaleka nestačili a problémová obsluha vozidlami ako aj pohyb detí cez zložitú frekventovanú križovatku sa dostatočne nezlepšili. Preto aj na základe viacerých stretnutí so školou a rodičmi bola podoba celej zmeny výrazne upravená.

Zdroj: Magsitrát

​​Vizualizácia - Mudroňova pred prvými úpravami a v budúcnosti.

Priamo na Mudroňovej vznikne šesť parkovacích miest v úplne nových zálivoch na krátkodobé státie pre rodičov a ďalšie štyri parkovacie miesta v priestore pred hotelom. Spolu so šiestimi miestami na 20 minútové státie na Myjavskej tak bude v rámci úprav tohto priestoru vytvorených spolu 16 miest na krátke parkovanie. Pridal sa tiež rýchloobrátkový pás, kde môžu naraz zastaviť štyri autá, alebo školské autobusy, pre ktoré bolo nakladanie žiakov priamo na tranzitnej Mudroňovej komplikované.

Zdroj: Magistrát

​​Vizualizácia - Vazovova v budúcnosti.

Výrazne sa tu zvyšuje bezpečnosť pohybu detí so štyrmi novými vyvýšenými priechodmi vo všetkých smeroch ku škole, vrátane cez Mudroňovu. Čiže aj deti vystupujúce z MHD v smere z centra plynule prejdú po chodníkoch a vyvýšených priechodoch až do školy na druhej strane frekventovanej cesty. Nové povrchy budú z bratislavskej dlažby a na mieste, kde býval asfalt, pribudne nová zeleň. 

Zdroj: Magsitrát

​​​Vizualizácia - Vazovova v budúcnosti.

„Chápem, že dočasné riešenia, ktoré využívajú prvky ako je napríklad farba na asfalte, sú v našich končinách relatívne nové a stretávajú sa aj s nepochopením alebo posmechom. Naozaj však nejde o nejaký rozmar, je to vo svete overený a efektívny prístup k budúcej zmene. Prosím preto o istú mieru trpezlivosti, keď sa aj dočasné riešenia niekedy musia upravovať. Presne na to totiž slúžia. V konečnom dôsledku je mesto bezpečné pre deti rovnako bezpečné a príjemné aj pre nás,“ uviedol v tejto súvislosti primátor Matúš Vallo.

Zmeny začne mesto realizovať hneď so začiatkom letných prázdnin.

(ms)

Páčil sa vám článok?